5 tips – Så skaffar du en ekonomisk buffert

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
5 tips – Så skaffar du en ekonomisk buffert

Är du orolig för vad som kan hända med din ekonomi? Här hittar du fem tips på hur du skapar en trygg ekonomisk buffert inför oförutsedda utgifter.

Nästan var tionde svensk saknar en ekonomisk buffert och skulle inte klara av en oförutsedd utgift på 20 000 kronor. Här listar vi fem tips på hur du kan skaffa dig en buffert om du inte redan har en.

Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av ICA Banken uppger åtta procent att de inte skulle klara av en oförutsedd utgift på 20 000 kronor – utan att sälja något eller ta ett lån.

Oförutsedda utgifter drabbar alla då och då. Det kan vara en bil som går sönder, ett tak som behöver repareras eller en tvättmaskin som sjunger på sista versen. Att sakna en buffert för oförutsedda händelser innebär att den som drabbas kan behöva sälja av något eller i värsta fall behöva låna pengar för att klara av utgiften.
 

Så skaffar du en ekonomisk buffert


Hur mycket behöver man då ha som buffert? Det beror på hur din ekonomi ser ut, vilka risker som finns och vad du kan förvänta dig kan ske beroende på din familjesituation och hur du bor med mera. En generell regel du kan utgå från är att ha två-tre månadslöner som buffert.

Om du saknar en buffert idag och vill börja bygga upp ett kapital för oförutsedda händelser får du här fem tips på vägen.
 

1. Börja månadsspara


Ett automatiskt månadssparande är ett fantastiskt sätt att bygga upp en buffert på. Varje månad dras det en viss summa från ditt transaktionskonto till ett sparkonto. Även om det kan handla om små summor varje månad blir det mycket pengar över tid.

Ett bra tips är att kalla kontot för Buffertkonto eller liknande. Då blir det tydligt för dig vad kontot är till för och du minskar risken att blanda ihop pengarna med din övriga ekonomi.
 

2. Dra ned på dina utgifter


Gå igenom din ekonomi och se vad du kan spara in på. Jämför dina lån och elavtal med mera och byt till billigare alternativ. Se över prenumerationer på tidningar och streamingtjänster med mera och avsluta de tjänster du inte behöver.

Ett bra tips är att logga in på din bank och se vilka utgifter du haft det senaste året. Håll särskild utkik efter kostnader som återkommer varje månad utan att du tänker på de. Kan det finnas pengar att spara?

Varje krona du sparar in på kan du istället sätta in på ditt automatiska månadssparande för ytterligare effekt.
 

3. Sälj saker


Ett klassiskt knep för att snabbt få in nytt fräscht kapital till din buffert. De flesta svenskar har otaliga tusenlappar som bara ligger och skräpar. Du hittar dom oftast i ditt förråd och garderob.
 

4. Hyr ut saker


Delningsekonomin och det ökade miljöintresset har gjort det enklare att hyra ut saker. Vad har du i ditt garage eller förråd som du kanske inte vill slänga men som kan hyras ut när du inte använder dom? Pengarna för du oavkortat in på ditt buffertkonto.
 

5. Inför köpstopp


Vårt femte tips kan vara lite extremt för en del men är ett synnerligen effektivt sätt att snabbt få ihop till en buffert. Det går helt enkelt ut på att du försöker minimera dina inköp till det absolut nödvändigaste.

Här gäller det att vara lite tuff mot dig själv och verkligen fundera över vad som är nödvändiga inköp eller inte. När du drar in på dina köp byggs pengarna upp på ditt transaktionskonto. För över pengarna du inte behöver till ditt buffertkonto.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så tar du del av gåvoskatteavdraget (steg-för-steg)

1 minuts läsning

Gör så här för att få skatteavdrag för din gåva Steg 1: Uppfyll dessa krav   Vara privatperson och fyllt 18 år senast den 31 december det året du ger gåvan Betalat inkomstskatt i Sverige på minst den summa du g&oum...

Föregående artikel
Pruta på bolånet? Så här enkelt sänker du räntan!
7 minuters läsning