Alla kan slippa amorteringskravet på bolån

2 minuters läsning
Alla kan slippa amorteringskravet på bolån

Bankerna ska få ge nya och befintliga bolånetagare undantag från amorteringskravet på bolån. Det meddelar Finansinspektionen (FI) som hänvisar till spridningen av coronaviruset och dess effekter på den svenska ekonomin.

I normala fall hade detta varit ett aprilskämt. En artikel för att skoja till det lite när mars slår om till april. Men mitt i coronakrisen är detta inget skämt utan på största allvar.

Virusutbrottet får stora konsekvenser för många hushåll ute i landet och därför släpper FI tillfälligt på kravet om amortering på bolån.

Amorteringsfrihet på bolån

Den 17:e mars gick Finansinspektionen ut och sa att inkomstbortfall på grund av coronaviruset är ett giltigt skäl för att få amorteringsfrihet på bolån. Myndigheten var även tydlig med att bankerna ska vara generösa med att bevilja amorteringsfrihet på grund av det rådande ekonomiska läget.

Nu utökar Finansinspektionen lättnaden genom att ge bankerna möjlighet att erbjuda alla som vill att slippa amortera på sitt bolån. Oavsett om man har påverkats ekonomiskt av coronakrisen eller inte.

Den som inte vill amortera på sitt bolån måste vända sig till sin bank som sedan gör en bedömning utifrån låntagarens specifika situation och betalningsförmåga.

– Amorteringskravet ökar svenska bolånetagares förmåga att klara svåra tider. När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Enligt FI amorterade drygt 87 procent av alla nya bolånetagare ifjol och i genomsnitt låg amorteringen på cirka 3 000 kronor per månad.

I en artikel i Dagens Nyheter den 1 april framgår det att många hushåll vill slippa amortera på sina bolån. Där uppger Nordea att cirka 6 000 kunder ansökt om amorteringsfrihet. Hos SEB var siffran 2 300 kunder och hos statliga SBAB 3 000 st.

Förslaget om amorteringsfrihet på bolån kommer skickas ut på remiss och är tänkt att börja gälla från den 14 april till och med juni 2021. Därefter gör myndigheten en ny bedömning om lättnaden ska ligga kvar ytterligare en tid eller inte.

Om amorteringskravet

2016 infördes ett amorteringskrav i Sverige. Kravet innebär att nya bolån måste amorteras ned till minst 50 procent av bostadens värde.

Som lägst ska 2 procent av lånet amorteras varje år tills belåningsgraden når 70 procent. Därefter ska lånet amorteras med minst 1 procent varje år tills belåningsgraden når 50 procent. Därefter ställs inga krav på amortering.

Från 1 mars 2018 gäller samma regler som ovan men en ytterligare regel om skuldkvotstak läggs till. Den gäller dig som tar ett nytt lån där det totala lånebeloppet överstiger 4,5 gånger hushållets årsbruttoinkomst (årsinkomst före skatt) samtidigt som belåningsgraden är över 50 procent.

Förutom amorteringsplanen ovan ska lånet amorteras med ytterligare 1 procent per år tills belåningsgraden når 50 procent.


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Det är aldrig dags för panik

5 minuters läsning

Jag lyssnade på podden Dumma människor här om dagen som handlar om hur vi ofta gör tankevurpor när vi agerar. Nedan följer några förslag från podden, på hur du kan agera för att minska din rädsla och få en bättre ekonomi p...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)