År 2030 kommer en kilowattimme kosta nästan 20 procent mer än idag

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
År 2030 kommer en kilowattimme kosta nästan 20 procent mer än idag

Enligt elbolaget Bixias prognos kommer elanvändningen i norden att öka kraftigt de närmaste tio åren, med högre elpriser som resultat. År 2030 kommer en kilowattimme att kosta 49 öre. Snittpriset i år ligger på 41 öre.

Den totala elförbrukningen i norden = 395 terawattimmar 2018

Bixia bedömer att vår elanvändning kommer att öka med cirka 30 terawattimmar fram till 2030 till följd av fler datacenter, elektrifiering av industriprocesser, fler elbilar och befolkningsökning.

Matina Rosenberg, chefsanalytiker på Bixia kommenterar: ”Det är attraktivt att bygga datacenter i de nordiska länderna på grund av det kyligare klimatet, tillgången till förnybar energi, vår starka infrastruktur och de relativt låga elpriserna. Det är expansionen av datacenter som kommer stå för den största ökningen av elanvändningen enligt vår prognos”

Fram till och med år 2026 uppskattar Bixia att vi fortsatt kommer att ha en positiv energibalans pga att vi får in mer förnybart i form av vindkraft och ny finsk kärnkraft, och exporten kommer att öka till följd av NordLink (ledningen mellan Norge och Tyskland) och North Sea Link (ledningen mellan Norge och Storbritannien).

Sverige i behov av elimport vid köldknäppar

Svenska Kraftnät och Bixia bedömer att möjligheten att förse Sverige med tillräckligt med el vid köldknäppar kommer att minskas från i vinter då Ringhals 2 avvecklas. Då kommer vi vara i behov av elimport vilket ökar antalet timmar med höga priser. Detta ökar även incitamenten för en större förbrukningsflexibilitet och satsningar på energieffektivisering och ökad lagringskapacitet.

I vår el-jämförelse får du följande priser idag beroende på vilket avtal du väljer och i vilket elområde du bor (rörligt elpris):

Elområde 1: 48,45 - 77,58 öre/kWh
Elområde 2: 48,45 - 77,57 öre/kWh
Elområde 3: 49,50 - 78,13 öre/kWh
Elområde 4: 50,65 - 83,63 öre/kWh

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Nyhet: 30 årigt bundet bolån med en ränta på 2,89 procent

1 minuts läsning

Bostadslån 30 års bundet till 2,89 procents ränta Det var Dagens Industri som först rapporterade om Danske Banks nya erbjudande tidigare i veckan och skriver att enligt deras beräkningar så blir det nu möjligt att låna mellan 10 - 20 procent mer i m&...

Föregående artikel
Compricers ekonomiskola
1 minuts läsning