År 2030 kommer en kilowattimme kosta nästan 20 procent mer än idag

El / Elpriser /
1 minuts läsning
År 2030 kommer en kilowattimme kosta nästan 20 procent mer än idag

Enligt elbolaget Bixias prognos kommer elanvändningen i norden att öka kraftigt de närmaste tio åren, med högre elpriser som resultat. År 2030 kommer en kilowattimme att kosta 49 öre. Snittpriset i år ligger på 41 öre.

Den totala elförbrukningen i norden = 395 terawattimmar 2018

Bixia bedömer att vår elanvändning kommer att öka med cirka 30 terawattimmar fram till 2030 till följd av fler datacenter, elektrifiering av industriprocesser, fler elbilar och befolkningsökning.

Matina Rosenberg, chefsanalytiker på Bixia kommenterar: ”Det är attraktivt att bygga datacenter i de nordiska länderna på grund av det kyligare klimatet, tillgången till förnybar energi, vår starka infrastruktur och de relativt låga elpriserna. Det är expansionen av datacenter som kommer stå för den största ökningen av elanvändningen enligt vår prognos”

Fram till och med år 2026 uppskattar Bixia att vi fortsatt kommer att ha en positiv energibalans pga att vi får in mer förnybart i form av vindkraft och ny finsk kärnkraft, och exporten kommer att öka till följd av NordLink (ledningen mellan Norge och Tyskland) och North Sea Link (ledningen mellan Norge och Storbritannien).

Sverige i behov av elimport vid köldknäppar

Svenska Kraftnät och Bixia bedömer att möjligheten att förse Sverige med tillräckligt med el vid köldknäppar kommer att minskas från i vinter då Ringhals 2 avvecklas. Då kommer vi vara i behov av elimport vilket ökar antalet timmar med höga priser. Detta ökar även incitamenten för en större förbrukningsflexibilitet och satsningar på energieffektivisering och ökad lagringskapacitet.

I vår el-jämförelse får du följande priser idag beroende på vilket avtal du väljer och i vilket elområde du bor (rörligt elpris):

Elområde 1: 48,45 - 77,58 öre/kWh
Elområde 2: 48,45 - 77,57 öre/kWh
Elområde 3: 49,50 - 78,13 öre/kWh
Elområde 4: 50,65 - 83,63 öre/kWh


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så blir skatten på ISK och KF 2020

3 minuters läsning

De rekordlåga räntorna får en positiv effekt på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar under 2020. Det beror på att statslåneräntan är så låg att skatten hamnar på den lägsta möjliga nivån enligt nuva...

Föregående artikel