Genomsnittsbilen kostar dig 6 000 kronor i månaden!

För 6 000 kronor, som en Volvo V70 från 2008 kostar dig i månaden, kan du åka mycket taxi och betala många hyrbilar. Vill du trots det ha en bil, eller är i behov av en, kan du genom att se över utgifterna minimera dina bilkostnader.


Hur mycket kostar din bil?

Värdeminskning, nypris, driftskostnader, skatt, bilförsäkring och service påverkar hur mycket din bil kostar dig. Ofta tänker vi inte på, eller väljer att blunda för, den totala kostnaden det medför att äga en bil.

Beräkningar visar att det kostar mellan 25 och 60 kronor milen att äga en bil i Sverige, för någorlunda vanliga bilar. Bland de modeller med lägst milkostnad hittar vi Volkswagen Polo 1,4. Bland de dyraste återfinns Volvo XC90 D5 diesel.

Enligt konsumentverket kostar en Volvo V70 5 930 kronor per månad att äga

För de pengarna kan man använda mycket bilpool (eller hyrbil) och taxi som alternativ till ägande.

För 5 930 kronor i månaden kan du istället för att äga din bil:

 • Använda bil från bilpool för 2 helgresor (fredag-måndag, 20 mil) och
   
 • Använda bil från bilpool för 8 kortresor (3 timmar, 2 mil) och
   
 • Åka taxi 10 gånger (2 mil).

 

Friheten med bil är också värt något – men se till att du inte betalar för mycket!

Även om många av oss har en bil som står större delen av månaden kanske vi uppskattar bekvämligheten av att äga en bil och är villiga att betala för det. Vill du ha en bil men minimera kostnaderna finns det några saker du bör tänka på:

 • En mindre bil drar mindre bränsle, är ofta billigare att försäkra och kostar mindre att köpa.
   
 • Värdeminskning drabbar nyare bilar hårdare än äldre, samtidigt som driftskostnaderna ofta är högre för äldre bilar än för nya.
   
 • Att vara noga med underhåll av bilen kan påverka värdeminskningen positivt.
   
 • Köp en bränslesnål bil. Ofta går det att motivera en högre inköpskostnad genom att man senare spar in på bränsleförbrukningen. En bil som förbrukar 4 deciliter mindre per mil kan spara cirka 7 500 kronor per år för genomsnittsbilisten. Och det är även bra för miljön!
   
 • Kör bränslesnålt. Snabba accelerationer, häftiga inbromsningar och hög hastighet drar bränsle och sliter på däck och bil.
   
 • Jämför bilförsäkringar. En nyligen gjord jämförelse av Dagens Nyheter visar att det kan skilja 6 000 kronor per år i premie mellan olika försäkringsbolag för att försäkra samma bil. En undersökning från i Maj 2012 visar på ännu större besparingsmöjligheter på upp till 18 700 kronor per år.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Unga män betalade 2 300 kronor/år mer än unga kvinnor för bilförsäkringen

1 minuts läsning

I åldersgruppen 18-25 år har skillnaden i försäkringspremie mellan könen varit som störst Det har varit dyrare för män att försäkra bilen i samtliga åldersgrupper även om skillnaden efter 25 års ålder enbart har hand...

Föregående artikel
Dags för bankkort för 7-åriga barn i Sverige?
1 minuts läsning