Är det billigare att köpa eller att göra läsk?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Är det billigare att köpa eller att göra läsk?

Att göra läsk hemma är bra för miljön (mindre frakter och mindre flaskor/burkar) men är det också bra för plånboken? Kan man spara pengar genom att köpa en kolsyremaskin och göra läsken hemma?

Sommaren har varit varm och många av oss har säkert släkt törsten med kolsyrat vatten och läsk. Kolsyremaskiner har återigen blivit populära och idag gör många sin läsk eller sitt kolsyrade vatten hemma istället för att köpa färdig läsk/vatten i butik.

En liter Coca-cola kostar dubbelt så mycket i affär!

Jag hittade ett blogginlägg på bloggen privatekonomi i fokus där en jämförelse är gjord mellan att köpa färdig läsk i butik och att göra läsk hemma. Jämförelsen tar inte hänsyn till inköpspriset för kolsyremaskinen eftersom det är en engångskostnad. Pant är heller inte inräknat.

Enligt jämförelsen så kostar 1 liter läsk cirka 5,70 kronor när man köper SodaStreams läskkoncentrat. Med AGAs läskkoncentrat blir kostnaden för en liter färdig läsk 4 kronor. Hemläsks koncentrat ger en literkostnad på 4,80 kronor.

Att köpa en liter Coca-cola kostar cirka 10 kronor/litern i affär. Det går ibland att hitta billigare i och med reor och andra erbjudanden. Men ofta är priset högre, speciellt om man köper läsk i glasflaskor eller burkar. Köper man t.ex. en 2 liters Coca-cola flaska just nu på mathem.se så kostar den 9,98 kronor/liter. Köper man Coca-cola burkar 10 pack får man betala 17,26 kronor/liter. Köper man en back med Coca-cola flaskor i glas (24 styck) får man betala 25,13 kronor/liter (pant ej inräknat).

Börja spara pengar efter ett år…

Att köpa en kolsyremaskin kostar allt ifrån 400 kronor till några tusenlappar. Beroende på vilken maskin du köper och hur mycket läsk du dricker så kan du börja spara pengar efter ett eller två år. Miljön sparar du på direkt!

Se hela jämförelsen: Kolsyremaskin – vinst eller förlust?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Dags för bankkort för 7-åriga barn i Sverige?

1 minuts läsning

Dagens åldersgräns ligger runt 13 år I Sverige ligger åldersgränsen för bankkort på runt 13 år men nu funderar svenska banker på att sänka åldersgränsen framöver. Nordea erbjuder redan idag bankkort från 11 å...

Föregående artikel
Experternas 10 bästa tips för ett lyckat aktiesparande
4 minuters läsning