Hur snabbt bredband behöver man?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Hur snabbt bredband behöver man?

Vilken hastighet behöver man för sociala medier och för att streama film? Nedan följer en bra sammanställning från bredbandsval.se.

När man pratar om hur snabbt bredband som behövs är det ofta nedströmshastighet (ladda ner saker) man pratar om. Dock så blir uppströmshastighet (ladda upp saker) mer och mer viktigt med molntjänster.

Det finns generellt sett flera faktorer som avgör hur snabbt bredband man behöver:

 • Hur många man är i hushållet
 • Hur många uppkopplade enheter hushållet har
 • Vad bredbandet ska användas till


Enkelt förklarat så kräver e-post, sociala medier och vanliga hemsidor lägre hastigheter medan streaming av videos via tjänster som exempelvis SVT Play, Netflix m.m kräver mer. För de flesta är nedströmshastigheten (hur snabbt man tar emot data) viktigast. Uppströmshastigheten (hur snabbt man kan skicka data) blir viktigare för den som laddar upp exempelvis foton och filmer för lagring i molnet (t.ex. till tjänster som iCloud, Google Drive, Dropbox och OneDrive).

Bredbandshastighetsmatrix

Hur snabbt bredband behöver man för Netflix, Viaplay, HBO och andra streamingtjänster?

Nedan hittar du rekommendationer för internethastighet per stream för att spela upp serier och filmer och live-sport via de vanliga streamingtjänsterna.

 • 0,5 Mbit/s – lägsta bredbandshastighet
 • 1,5-3 Mbit/s – rekommenderad bredbandshastighet
 • 3,0 Mbit/s – rekommenderas för SD-kvalitet
 • 5,0 Mbit/s – rekommenderas för HD-kvalitet
 • 25 Mbit/s – rekommenderas för Ultra HD-kvalitet

Går bredbandshastigheten ned stundvis så justeras även kvalitén lite, detta för att undvika att det du tittar på buffrar. För att undvika detta så gäller det att man har en stabil nedladdningshastighet enligt ovan rekommendationer.

Beskrivning per bredbandshastighet

Här går vi igenom respektive hastighetsintervall. För varje respektive hastighetsintervall så kan man göra allt som finns beskrivet för de lägre intervallen.

 • 8-10 Mbit/s - Denna hastighet passar för E-post, surfa enklare hemsidor och sociala medier.
   
 • 25-60 Mbit/s - Denna hastighet fungerar bra för streaming av musik, TV och film.
   
 • 100-150 Mbit/s är vad ca 70 procent av det svenska folket valt som sin hastighet och täcker behoven för de flesta hushåll.
   
 • 250-300 Mbit/s - För hushåll om som har behov av att exempelvis arbeta hemifrån med tunga dokument, spelar mycket online-spel och inte vill att det ska lagga, har flera enheter uppkopplade samtidigt m.m. så är det här en bra hastighet.
   
 • 500-600 Mbit/s - För de kräsna hushållen.
   
 • 1000-1200 Mbit/s - När bara det bästa passar dig. Denna hastighet är ofta maxhastigheten i de vanliga stadsnäten och i kabel-tv nätet.


Vilken hastighet kan jag få via olika infrastrukturer?

Ibland kan man behöva välja mellan fast bredband och mobilt bredband. Och då förutsättningarna för att få höga hastigheter ser olika ut så har vi sammanställt en liten tabell.

 

Typ Infrastruktur Maxhastiget
Fast ADSL 30 Mbit/s
Fast VDSL 60 Mbit/s
Fast Fiber 10 000 Mbit/s
Fast Kabel-tv 1 200 Mbit/s
Mobilt 4G 50 Mbit/s

 

Vilken bredbandshastighet kan jag få då?

Genom att jämföra bredband i vår tjänst kan du enkelt se vilka bredbandshastigheter just du kan få. Vi ser vilka operatörer som finns på din adress så att du kan jämföra deras hastigheter, priser och erbjudanden.

 

 

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vilka försäkringar behöver du? Vad är viktigt att tänka på?

4 minuters läsning

Vill du en gång för alla få koll på dina försäkringar ska du läsa del 7 av vår ekonomiskola som du hittar här: Ekonomiskolan del 7: Försäkringar Här får du en sammanfattning: Försäkringsbolagen premierar inte tr...

Föregående artikel
Sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds
1 minuts läsning