Missa inte ersättning från din villaförsäkring

Missa inte ersättning från din villaförsäkring

Trasig spishäll? Trasigt staket efter nedfallet träd? Det får du troligtvis ersättning för via din villaförsäkring. Missa inte att se över vad din villaförsäkring täcker och om du kan få ner premien med bibehållet skydd.

Villaförsäkringen kan ge dig ersättning för skador på din villa, din tomt och fasta installationer såsom garage och uthus
 
 • Villaförsäkringen omfattar skada från brand, översvämning, nedfallna träd samt skador på köks- och badrumsinredning, värmepanna och andra installationer såsom rör och ledningar. Glöm alltså inte att anmäla tex din trasiga spis eller spruckna handfat.
   
 • Vattenskador som beror på ett fel inne i huset kan ersättas, däremot sällan vattenskador som uppstår på grund av dåligt takunderhåll eller bristfällig dränering.
   
 • En villaförsäkring täcker vanligtvis även skador på utomhusbelysning, växter, staket, flaggstänger, gångar, uppfarter och bryggor som tillhör fastigheten.
 
Hemförsäkringsdelen i försäkringen innehåller:
 
 • Egendomsskydd - kan ge ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i brand- eller vattenskada. Skyddet gäller för alla saker som du äger, hyr eller lånar för ditt privata bruk.
   
 • Ansvarsskydd - kan täcka skadestånd som du krävs på om tex en besökare skadar sig hos dig.
   
 • Reseskydd (45-60 dagar) - kan ersätta bland annat kostnader för sjukvård utomlands - vilket kan bli mycket kostsamt utan försäkring.
   
 • Överfallsskydd - kan ge ersättning om du till exempel blir misshandlad.
   
 • Rättsskydd - kan ge dig ersättning för kostnader för ett juridiskt ombud om du hamnar i tvist.

Fundera även över om du behöver tilläggsförsäkringar till din villaförsäkring. Tex kan det behövas för att begränsa åldersavdraget eller för att försäkra en dyr klocka eller tavla.
 
Priserna nedan gäller en villahemförsäkring utan tillägg, med den lägsta självrisken, för tre villor i StorStockholm:
 
 • Villa i Botkyrka:  Enplan, 154 kvm, Byggår 1992
  >> Premiespann: 6 737 - 9 200 kronor
   
 • Villa i Bromma: Källare, 168 + 89 kvm, Byggår 1947
  >> Premiespann: 7 482 - 10 133 kronor
   
 • Villa i Täby: Enplan, 168 kvm, Byggår 2015
  >> Premiespann: 5 348 - 8167 kronor

Jämför din villaförsäkring här >> eller ring våra rådgivare på 08-5000 2000

Här pratar jag om hemförsäkring och villaförsäkring med Charlie och Mathias från podden Ekonomi PÅ RIKTIGT (3:26 min).
 
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Gör så här om du oroar dig för höjda räntor

9 minuters läsning

Vi svenskar har stora bolån. De har vuxit i takt med stigande bostadspriser och sjunkande boräntor. Aldrig någonsin har det varit så billigt att låna som det är idag. Det har gjort att många hushåll nu sitter med stora lån och när vi inser ...

Föregående artikel
Så får du ihop pengar till kontantinsatsen (komplett guide)
11 minuters läsning