Nya public service-avgiften: så mycket får du betala

1 minuts läsning
Nya public service-avgiften: så mycket får du betala

Den nuvarande radio- och tv-avgiften ska ersättas av en ny avgift/skatt. Den ska betalas av alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst, vare sig de har TV eller inte. Max 1 300 kronor per person och år - men har man unga vuxna hemma som arbetar kan det bli dyrare än idag.


Public service-avgiften kommer att tas in automatiskt varje månad vilket innebär att inga fakturor kommer att krävas. I stället redovisas avgiften på inkomstdeklarationen. Den nya avgiften kommer att börja gälla från den 1 januari 2019.

Vilka ska betala avgiften?

Alla vuxna som har en beskattningsbar förvärvsinkomst kommer att betala public service-avgiften. Även a-kassa, pension och sjukersättning är beskattningsbar förvärvsinkomst och personer med denna typ av inkomst kommer därför att betala en avgift. Personer som saknar beskattningsbar förvärvsinkomst och exempelvis har studiestöd/studiemedel eller försörjningsstöd som enda inkomst betalar ingen avgift. Juridiska personer, t ex företag behöver inte betala avgiften vilket de är skyldiga till idag.

Hur mycket ska man betala?

Avgiften är 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak på 1 300 kronor per person och år för 2019. Taket når alla som har en högre inkomst än cirka 13 600 kronor per månad. Personer med lägre inkomster än 13 600 kronor per månad betalar en reducerad avgift.

Den nuvarande radio- och tv-avgiften ligger idag på 2 400 kronor per hushåll och år, är ej baserad på din inkomst och har ingen pensionärs eller studentrabatt.

Vilka är “vinnare” och “förlorare”?

“Vinnarna” på den nya avgiften är ensamhushåll och pensionärer med låg inkomst. Maxavgiften för dessa grupper kommer att bli 1 300 kronor per person vilket är betydligt lägre än dagens avgift på 2 400 kronor per hushåll. Personer med lägre inkomster än 13 600 kronor per månad betalar dessutom en reducerad avgift enligt förslaget.

“Förlorarna” är hushåll med två vuxna med beskattningsbar förvärvsinkomst. Dessa kommer att som mest att få betala drygt 2 600 kronor per år vilket är 200 kronor mer än nuvarande avgift. Dom största “förlorarna” är de hushåll där unga vuxna ingår. Alla över 18 år som förvärvsarbetar får betala avgiften, vilket för en familj med två vuxna och två unga vuxna som alla förvärvsarbetar ger en avgift på 4 * 1 300 kronor = 5 200 kronor.

Så mycket får olika grupper betala:

 

 • Pensionär med pension på 10 000 kronor/mån
  Public service-avgift: drygt 500 kronor/år

 • Löntagare med lön på över 13 600 kronor/mån
  Public service-avgift: 1 300 kronor/år

 • Familj med 2 löntagare med lön på över 13 600 kronor/mån
  Public service-avgift: 2 600 kronor/år

 • Familj med 4 löntagare (inkl. två unga vuxna + 18 år)
  Public service-avgift: 5 200 kronor/år

 

Jag var hos SvD Ekonomistudion imorse och pratade om detta:

Nya TV-skatten: Här är vinnarna och förlorarna

Idag röstar Riksdagen om den nya TV-avgiften. Förväntningarna är att förslaget kommer att gå igenom.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Jämföra kaffe?

1 minuts läsning

Även om vi fokuserar på att jämföra sparkonton, lån, elavtal, kreditkort och lite annat som har med privatekonomi att göra på compricer.se, så gillar vi att jämföra annat som kan bidra till att göra alla hushåll lite rikare. F&ar...

Föregående artikel
Då tjänar du på att samla pensionen, och så gör du!
1 minuts läsning