Jämföra kaffe?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Jämföra kaffe?

Betalar du 1,81 eller 4,40 kronor för en kaffekapsel? Betalar du ett kilopris på 80–110 eller 700 kr per kilo för ditt kaffe?

Även om vi fokuserar på att jämföra sparkonton, lån, elavtal, kreditkort och lite annat som har med privatekonomi att göra på compricer.se, så gillar vi att jämföra annat som kan bidra till att göra alla hushåll lite rikare.

Får många år sedan jämförde vi om det är det billigare att köpa eller att göra läsk? Vi har också tittat på hur man kan spara pengar genom att köpa mat med kort datum och hur mycket hushållen spenderar på mat varje månad - och möjlig besparing genom att ta med matlåda till jobbet.

Så när jag hittade en jämförelse för kaffe hos Prisjakt kunde jag inte låta bli att dela den med er. Prisstatistik på kaffekapslar:

Nescafé Dolce Gusto Zoegas Mollbergs

  • Pris: 1,81 SEK/st

  • Kostnad per månad, 3,2 koppar kaffe/dag: 174 SEK. Kostnad per år: 2 114 SEK

Löfbergs Caffitaly Intense

  • Styckpris: 3,13 SEK/st

  • Kostnad per månad, 3,2 koppar kaffe/dag: 300 SEK. Kostnad per år: 3 656 SEK

Arvid Nordquist OneCup Espresso

  • Pris: 3,44 SEK/st

  • Kostnad per månad, 3,2 koppar kaffe/dag: 330 SEK. Kostnad per år: 4 018 SEK

Nespresso

  • Pris: 4,40 SEK/st

  • Kostnad per månad, 3,2 koppar kaffe/dag: 422 SEK. Kostnad per år: 5 139 SEK


Det skiljer alltså 2,59 kronor mellan en kapsel från Nespresso och en billigare variant från Zoegas. För enbart en kapsel är det ingen stor peng man sparar, men på ett år handlar det om 3 032 kronor om man konsumerar enligt ovan. Observera att detta är en prisjämförelse och att kvalitet och smak självklart kan skilja mellan alternativen.

Men är det inte betydligt billigare att köpa “vanligt” kaffe och använda en vanlig kaffebryggare?

Jag ställde frågan till Rune Bergo, VD och ägare på Sweet Coffee. Han svar var ett tydligt JA! Enligt Rune så är kostnaden för en kopp kaffe som du själv brygger mellan 0,80 och 1,10 kronor lite beroende på vilken kaffeböna du köper samt om du väljer ett certifierat kaffe. “Du betalar alltså ett kilopris på ca 80–110 kronor för kaffe du brygger själv - och ca 700 kr per kilo för Nespressokaffe”, poängterar Rune.

Kaffekuriosa:

  • De nordiska länderna toppar listan över kaffekonsumtion i världen där Sverige kommer tvåa. Vi dricker drygt nio kilo kaffe per person om året, vilket är drygt tre koppar om dagen.  

  • Kaffe är egentligen en röd frukt. Bönan som många associerar till är egentligen bara en liten del av frukten.

  • Det finns ungefär hundra olika kaffesorter. Världens dyraste kaffe kommer ur baken på en mård. Rättare sagt från Luwaken, som får äta och bajsa ut kaffebönorna innan de rostas hela. Kaffet är mycket unikt och kostar över 1 000 kronor kilot.

  • Ursprungslandet för kaffe sägs vara Etiopien och där har man druckit det i mer än två tusen år.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Varför du bör ha koll på lönekontot

1 minuts läsning

Jag tror att de flesta, precis som jag, har ett konto där majoriteten av familjens transaktioner sker. Du kanske kallar det transaktionskonto, lönekonto, privatkonto eller personkonto men du förstår säkert vilket jag menar. Lönen kommer in och autogiron och stå...

Föregående artikel
Nya public service-avgiften: så mycket får du betala
1 minuts läsning