Rekordlåga elpriser i april (lägsta på 20 år)

El /
1 minuts läsning
Rekordlåga elpriser i april (lägsta på 20 år)

Trots en kylig vår fortsätter elpriset att slå nya rekordlåga nivåer. Senast vi hade så här lågt elpris var för tjugo år sedan visar en färsk rapport.

Elpriserna på den nordiska elbörsen fortsätter slå nya rekordlåga nivåer. Enligt elhandelsbolaget Bixia snittade priserna på Nordpool 5,7 öre per kWh under april. Senast vi hade så låga elpriser var i juli år 2000.

Att priserna fullkomligt rasat beror främst på en god tillgång på vattenkraft i kombination med en lägre efterfrågan på el på grund av corona. Så även om våren varit osedvanligt kall i landet syns det inte i elprisets utveckling.

Den goda tillgången på vattenkraft visar sig även i att producenterna som bäst förbereder sig på snösmältningen som väntas komma lite senare än normalt. Innan tillrinningen kommer behöver eventuellt överskott slussas vidare och det har inneburit en dämpande effekt på elpriserna.

– Den utdragna våren gör att de stora snömassorna i främst Norge smälter sakta och vårfloden blir därmed något förskjuten, vilket gör att tillgången på vattenkraft blir stabil och det kommer hålla nere spotpriset på Nordpool under maj, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Om inte elen handlades i euro hade priserna varit ännu lägre. Vid den förra bottennoteringen i juli 2000 stod euron i cirka 8,30 kr att jämföras med dagens 10,60 kronor.

Under april stod vattenkraften för 58 procent av elproduktionen, kärnkraften för 17 procent och vindkraften för 12 procent enligt Bixia.

För ett radhus utanför stockholm som gör av med 20 000 kWh per år skiljer det just nu mellan 2 016 och 9 948 kronor för ett rörlig avtal (10,06 - 49,76 öre/kWh). Vad kan du spara?


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

 

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bäst avkastning: Börsen, guld, bostad eller obligationer?

3 minuters läsning

Tid är investeringarnas bästa vän. Det är helt enkelt värt att hålla ut trots att det blåser hårt på börsen eller på bostadsmarknaden, och att komma ihåg den långsiktiga strategin. Tillgångars värde tenderar att &o...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)