Sänkta avgifter vid flytt av pensionsförsäkring

3 minuters läsning
Sänkta avgifter vid flytt av pensionsförsäkring

Från och med 1 april införs en maxavgift vid flytt av pensionsförsäkringar. Du som vill genomföra en flytt under 2021 ska inte behöva betala mer än 600 kronor i avgift. Det står klart efter ett riksdagsbeslut.

Har du försökt flytta en pensionsförsäkring någon gång? Då vet du att det inte är riktigt lika smidigt som att starta upp densamma.

Av någon anledning tar det oceaner av tid och dessutom kan det bli väldigt dyrt. I vissa fall så dyrt att det inte ens är lönsamt att flytta pensionsförsäkringen och det är inte ovanligt med tiotusentals kronor i flyttavgift för den som sparat länge till sin pension.

Flytt av pensionsförsäkring

Det kan finnas många anledningar till att man vill flytta en pensionsförsäkring. Du är kanske inte nöjd med den förvaltning eller det bolag du har sparandet hos, du vill kanske sänka dina avgifter eller helt enkelt bara få välja själv var dina pengar ska placeras någonstans.

Fullständigt rimliga önskemål på finansmarknaden år 2021 men tyvärr är pensioner och privat pensionssparande ett speciellt kapitel i svensk sparhistoria och det har varit oerhört segt att driva på förändringar inom området.

Men åren går och nu finns det nog inte många som med trovärdigheten i behåll kan argumentera för att det ska kosta tusentals kronor att flytta en pensionsförsäkring från ett ställe till ett annat.

Maxtak vid flytt av pensionsförsäkring

Förändringen som klubbades igenom av riksdagen 10 februari innebär att försäkringsföretagens återköps- och flyttavgifter sänks kraftigt för alla fond- och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 1 juli 2007.

  • Försäkrings­företag ska endast få ta ut avgift för de direkta kostnaderna för den administrativa hanteringen av återköpet eller flytten
     
  • Avgiften ska högst få uppgå till ca 600 kronor år 2021 (med årlig indexuppräkning kopplad till 0,0127 prisbasbelopp)
     
  • Om försäkringens värde uppgår till högst ett prisbasbelopp ska försäkringsföretaget inte få ta ut någon avgift


De nya reglerna träder i kraft 1 april 2021 och gäller fond- och depåförsäkringar som tecknats efter 1 juli 2007. Frågan om utvidgad flytträtt för fond- och depåförsäkringar tecknade före den 1 juli 2007 hanteras inte i detta beslut.

– Jag är så glad att se att detta beslut äntligen är klubbat. Nu öppnar sig möjligheten att smidigt och med låg avgift kunna flytta en pensionsförsäkring som inte levererar en bra avkastning och som har höga avgifter. En möjlighet för många av oss att få en betydligt högre pension i slutändan, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Välkommet beslut – men mer kan göras

Beslutet är välkommet för alla de pensionssparare som sitter fast i dåliga och dyra lösningar. Det är bra att man nu äntligen tar rejäla steg framåt i frågan. Det betyder dock inte att man nått hela vägen fram ännu sett ur spararnas synvinkel.

Naturligtvis bör frågan om hur lång tid en flytt får ta utredas och ett maxtak om låt säga en eller två månader införas. Idag kan du starta en pensionsförsäkring med ett klick men att flytta den…ja det kan i praktiken ta hur lång tid som helst.

Så sätt press på pensionsbolagen med tvingande standardiserade regler om hur lång tid en flytt får ta samt att det ska gå att utföra enkelt och smidigt digitalt. Då har vi löst frågan och tagit åtminstone en del av pensionssparandet in på 2000-talet.

Om du tänkt flytta din pensionsförsäkring

Om du går i tankarna att flytta en pensionsförsäkring, eller blivit lite sugen på att se över den möjligheten, kan det alltså vara bra att vänta tills efter 1 april då den nya regeln om en maxavgift på 600 kronor börjar gälla. Åtminstone om pensionsbolaget idag tar ut en flyttkostnad som är högre.

Källor:

Regeringen – Åtgärder för sänkta avgifter vid återköp och flytt av fond- och depåförsäkringar

Riksdagen – Avgifter vid återköp och flytt av fond- och depåförsäkringar


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Förmåner en viktig del i lönesamtalet

1 minuts läsning

Arbetsgivare erbjuder olika förmåner för sina anställda och förmåner nyttjas olika beroende på behov och val. Vanliga förmåner är lunchbidrag, försäkringar, friskvårdsbidrag, löneväxling, föräldratilläg...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)