Sparkontot är skyddat – men hur är det med fonder och aktier?

2 minuters läsning
Sparkontot är skyddat – men hur är det med fonder och aktier?

Vad händer med våra fonder och aktier om en bank går i konkurs? Eller fondbolaget? Får vi tillbaka våra investeringar? Jag ställde frågan till Claes Hemberg som jag vet har koll på dessa saker.

Hur fungerar insättningsgarantin?
Våra sparpengar är viktiga pengar. Därför är garantier viktiga. Men den ser lite olika ut i kontanter och fonder mm. Vanliga insättningsgarantin gäller bara kontanter, där banker kan låna pengarna vidare. Garantin är ett skydd mot schabblande bankmän och oseriösa bankdirektörer. Ju fler banker desto fler garantier har du á 900 000 kronor (100 000 euro).

Vad är investerarskyddet?
Investerarskyddet är en nyare extra garanti som gäller fonder, aktier mm. Men den är mest onödig. För dina värdepapper är dina, din egendom. De får ingen röra eller använda. Det är brottsligt. Ändå finns skyddet där som en garanti i fall ett en bank i en konkurs skulle åsamka dig någon form av ekonomisk skada. Skyddet är därför också lägre på 250 000 kronor, även om vi har långt mer pengar i aktier och fonder. Se det som en mer administrativ garanti. Dina värdepapper är alltid bara dina.

Kan jag bli av med mitt kapital på depå, ISK och fondkonto?
På konton som du själv förfogar över, ISK, fondkonton eller kapitalförsäkring, får banken aldrig röra kontanterna, fonderna eller aktierna. Därmed gäller inte insättningsgarantin utan där är pengarna skyddad som din privata egendom. Om en bankanställd ändå stjäl pengar ifrån ditt konto blir det ett fall för en rättsprocess i domstol, som vilken stöld som helst. Men detta sker aldrig, eftersom banker är noggranna med att lösa alla ”missförstånd” innan de blir offentliga.

Vad händer om banken/institutet går i konkurs?
Om en bank går i konkurs så är det bankens egna pengar som är slut. Det ska inte påverka dina pengar som sitter i t.ex. fonder eller ISK. Men eftersom kontanter på ett bankkonto får lånas vidare är osäkerheten större och garantin större. Fanns inte garantin skulle antagligen få våga låna ut till banken. Garantin är ett fundament för att vi ska våga tro på banken. Där har de en fallskärm som ingen annan bransch har.

Om ett fondbolag går konkurs - vad händer då?
Samma sak. Depåbanken som har fonderna eller aktierna får aldrig blanda ihop bankens egen ekonomi, med spararens ekonomi. De får inte ens vara på samma bank. Därför kan en fond gå i konkurs flera gånger utan att det ska påverka fondspararna med ett öre. Gör fondbolaget fel och en fond-vd stjäl pengar från ditt fondkonto så är det ekonomisk brottslighet och ett polisärende.

Vill du läsa mer av Claes Hemberg finns han som expert i Compricers Expertpanel (ställ gärna frågor till honom) och skriver i sin blogg ”Spara med Hemberg”.
 

Jämför sparkonton här och hitta bästa kontot

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Om världen var en by med 100 personer…

1 minuts läsning

61 är asiater 12 är européer, 8 är nordamerikaner, 5 är sydamerikaner 13 är afrikaner 1 är från Australien/Nya Zealand - Byn består av 50 kvinnor och 50 män - 12 i byn är handikappade - 47 bor i stadsområden -...

Föregående artikel
Stulen mobil på semestern eller spräckt glas? Så här gör du
3 minuters läsning