Hej!

Olika banker kan ha lite olika regler. Men troligen räknar de flesta banker inte studiemedel som en inkomst. Så för att ni ska få ta huslån behöver alltså din pojkväns inkomster vara så bra att de med god marginal räcker till både boendekostnader och alla era andra utgifter.

Banken kommer att lägga upp ett bolån som ni står på båda två. Ni blir alltså solidariskt ansvariga. Det innebär att ni båda två ansvarar fullt ut för hela lånet på 1 500 000 kronor. För att reglera kontantinsatsen kan ni skriva ett samboavtal där ni avtalar bort sambolagens regler om bodelning. Sedan kan ni räkna ut hur mycket ränta och amortering var och ska betala på det gemensamma bolånet.

Ett annat alternativ är att du lånar ut 250 000 kronor till din pojkvän, skriver ett skuldebrev och avtalar om hur mycket ränta och amortering din pojkvän ska betala till dig varje månad. Tänk bara på att du faktiskt tar en kreditrisk genom att låna ut pengar till din pojkvän. Men precis som banken kan du använda bostadsrätten som säkerhet för lånet. På Konsumenternas Bankbyrå kan du läsa mer om lån och säkerhet. Ni kan också använda deras lånekalkyl för att räkna ut en betalningsplan på lånet till din pojkvän.

Hur som helst tycker jag att ni anlita en jurist. Det är en riktigt bra investering. Som sambor har ni inte lika stor ekonomisk trygghet som gifta. Boka en tid med en eller ett par banker också för att ansöka om lånelöfte.


Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank