Hej, förstår att du är sugen på att flytta nu när du har slutat skolan och jobbar. Men med tanke på att du enbart har arbetet garanterat under ett halvår framåt tycker jag att du ska vänta tills du vet att du har en stadig inkomst framöver innan du flyttar. Medan du bor hemma är det vettigt att du sparar så mycket du kan och inte vänjer dig med vanor som du inte kan behålla när du har flyttat hemifrån.

Om du har en inkomst på 14 400 kronor brutto så kommer du att få ut cirka 10 000 kronor efter skatt. Har du en boendekostnad på 4 000 kronor, får du 6 000 kronor kvar till mat och övriga utgifter. Det är inte mycket pengar med tanke på att det ska räcka till telefon, dator, hemförsäkring, mat, kläder, transport, nöjen och allt annat.

Men om du gör en budget och håller dig till den, kan du klara dig även om ekonomin kommer att bli knaper. Kolla även om du kan få bostadsbidrag. Nu har även regeringen ett förslag på höjt bostadsbidrag för unga personer som du kanske kan få del av. Jag önskar dig lycka till och råder dig till att gå in på konsumentverket.se där du kan få mer information om ekonomin när du flyttar hemifrån.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar