Hej Rohnny!

Det är alltid klokt att ha en sparad slant för oförutsedda utgifter. Fundera på hur stor buffert just din familj behöver och sätt undan pengarna så att de är lätt tillgängliga. På Konsumenternas Bankbyrå kan du jämföra sparräntor.

Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är det alltid bättre att sätta in resterande pengarna i fastigheten (och därmed avstå från att låna) än att spara på sparkonto med insättningsgaranti. Räntan är nämligen alltid högre på ett bolån än på ett sparkonto med insättningsgaranti. När du har mindre bolån blir din månadskostnad för boendet lägre och du är inte lika känslig för räntehöjningar.

Att betala av sina bolån är en form av riskfritt sparande. Att ha pengar på ett sparkonto med insättningsgaranti är också riskfritt. Därför går de sparformerna att jämföra rakt av. Ett alternativ är ju att du lånar till utbyggnaden och placerar dina pengar i en sparform som inte är riskfri. Då kan du få en avkastning som är högre än bolåneräntan (tremånadersräntan är för närvarande 4,15 % ). Men du kan också få lägre avkastning. Så under förutsättning att du är beredd att ta en risk och under förutsättning att du verkligen får högre avkastning på placeringsalternativet kan det löna sig att ta ett lån och placera pengarna.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank