Hej!

De flesta som arbetar omfattas av kollektivavtal och har därmed tjänstepension som arbetsgivaren betalar för. Det belopp som avsätts motsvarar en viss procent av lönen och bestäms i kollektivavtalet mellan fack och arbetsgivare. De fyra stora avtalen är SAF-LO (privatanställda arbetare), ITP(privatanställda tjänstemän), KAP-KL (kommun och landsting) och PA 03 (statligt anställda). Det finns även speciella avtalspensioner för anställda inom exempelvis bank, försäkringsbolag och kooperation.

Om det saknas kollektivavtal på din arbetsplats kan din arbetsgivare ändå välja att betala tjänstepension för sina anställda. Eftersom det inte är lagstadgat är det alltid viktigt att ta reda på vad som gäller där du arbetar.

Ett sätt att ta reda på om tidigare arbetsgivare betalat tjänstepension är att logga in på www.minpension.se. Där får du en överblick över din allmänna pension samt de tjänstepensionsförsäkringar du har och var de förvaltas. Med hjälp av den översikten kan du kontakta de pensionsbolag som förvaltar din tjänstepension och ta reda på vilken arbetsgivare som betalat in premierna och när. Saknar du någon del av pensionen bör du kontakta den arbetsgivare du då arbetade hos.

Det är också klokt att spara de års- eller värdebesked du får från de pensionsbolag som förvaltar din tjänstepension. På så sätt håller du lite koll på var pengarna finns och kan också aktivt följa, och i vissa fall påverka, utvecklingen.

Hälsningar

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP