Hej Ann-Kathrine!

Ju kortare placeringstid desto mindre anledning att välja placeringsformer där värdet kan svänga mycket. Har du för avsikt att använda hela summan direkt när du går i pension är placeringstiden relativt kort och då är ett sparkonto med bra ränta och insättningsgaranti det säkraste alternativet. Just nu kan du få runt 2,25 % på ett obundet sparkonto och 3,05 % på ett sparkonto som är bundet i 24 månader. På oberoende Konsumenternas.se hittar du en bra sparkontojämförelse.

Har du däremot tänkt använda pengarna successivt med start om 2-4 år blir den genomsnittliga placeringstiden längre och då tycker jag att du bör sträva efter högre årlig avkastning, även om det innebär risk för att värdet på placeringen kan svänga upp och ner. Vilken risk man är beredd att ta är mycket individuellt men Nordnet har ett bra verktyg, Investeringsguiden, där du med hjälp av ett tjugotal frågor får reda på din risknivå och får förslag på hur stor andel du bör placera i aktier respektive säkrare placeringar såsom räntefonder eller sparkonto.

Fonder är ett bra alternativ för att få riskspridning och själv gillar jag indexfonder som har låga avgifter. På Fondkollen.se får du bra hjälp att välja. Där kan du till exempel se vilka fonder som år efter år har gett bra avkastning jämfört med liknande fonder. Vill du minska skadan i händelse av att börsen plötsligt faller snabbt i värde kan du sprida ut insättningarna över några månader.

Bästa hälsningar
Bodil Hallin