Aj då! Att få nya skulder under en pågående skuldsanering är inte bra. I värsta fall kan det leda till att skuldsaneringen upphävs och det är mycket svårt att få skuldsanering beviljad en gång till, ja faktiskt näst intill omöjligt. I näst värsta fall kan det leda till att Kronofogden beslutar om löneutmätning för att få in pengar till de nya skulderna, vilket innebär att din syster får betala både på de nya och gamla skulderna samtidigt under en tid. I så fall får hon förmodligen väldigt lite kvar att leva på och då är risken för ytterligare skuldsättning stor.

Din syster måste ta tag i detta nu direkt. Dessa fyra saker tycker jag är allra viktigast att hon reder ut för sig själv just nu:

1) Varför har hon fått nya skulder? Beror det på att hennes inkomster minskat, att hon har fått en oväntad tandvårdsräkning, att hon har tröstshoppat mer än hon har haft råd med eller något annat? Det är jätteviktigt att hon får detta helt klart för sig.

2) Gör en plan för att inte få fler nya skulder. Om hennes inkomster har minskat, fasta utgifter ökat eller om hon har fått en dyr vårdräkning kanske hon har betalat för mycket till sin skuldsanering. I så fall ska hon kontakta Kronofogdens skuldsaneringsteam och ansöka om omprövning så att hon får betala mindre till sin skuldsanering framöver. Beror det på något annat - vad behöver hon då göra för att inte få nya skulder? Det är inte ovanligt att både den fysiska och psykiska hälsan påverkas mycket när man har skulder. Kanske behöver hon ta kontakt med en läkare?

3) Gör en plan för hur de nya skulderna ska betalas. Har hon något hon kan sälja? Kan hon jobba extra? Kan hon få ut några sparade semesterdagar som lön? Hon bör så fort som möjligt kontakta de nya fordringsägarna och försöka få till stånd en realistisk avbetalningsplan.

4) Ta hjälp. Att leva med skulder och skuldsanering är oerhört påfrestande på många sätt. Både kommunens budget- och skuldrådgivare och handläggarna på Kronofogdens skuldsaneringsteam kan ge din syster bra stöttning och fler konkreta råd.

Jag hopppas verkligen att hon hittar en lösning.


Bästa hälsningar
Bodil Hallin, familjeekonom Ikano Bank