Här på bloggen (Claes refererar till sin blogg som du hittar här) har jag sedan tidigare en aktiv Fondportfölj, som med 10-talet innehav är för de som vill ha uppslag för att sedan välja själv. Portföljen gav 18% i fjol, men fungerar bara för de aktiva. Men kanske är det för många innehav? Vill du ha en enklare, bredare och lugnare fond-hängmatta så behövs något enklare. Den ska passa för dig som sparar 3-99 år:

Därför tre enkla fondportföljer. Som jag följer upp varje kvartal, med kommentarer för den som vill läsa. Du som härmar någon av dom kan låta pengarna växa i flera år, utan översyn. Det är själva idén.

Fondvalen ska vara enkla att förstå. Det blir få och breda tydliga innehav. Grunden är hela tiden en billig globalfond. För att få tillväxt till lågt pris och spridning över hela världen. Sedan lägger jag till olika extrafonder. Alltid på ISK-konto för den låga skattens skull.

Först har vi basportföljen: Enkla fondportföljen enklare blir det inte. Sedan tillväxtportföljen; Bredare fondportföljen som ger både räntor och nyare ekonomier mer utrymme. Jag väljer breda billiga lättillgängliga fonder. Och sist Spararnas egen portfölj, där jag vill ha era mer konkreta åsikter. Där jag lovar att matcha fram ett innehåll enligt era samlade åsikter och tankar.

De tre enkla fondportföljerna

A) Enkla fondportföljen
80% globalfond och 20% Sverigefond. Fokus är bredd och billigt. Passar för 9 av 10 månadssparare som vill spara i 3 år – 99 år. Jag väljer de två billigaste i varje skrå; DNB Global och SPP Sverige. Allt på ett ISK-konto. Hela fondavgiften blir låga: 0,28% år.

B) Bredare fondportföljen
60% globalfond, 30% blandfond, 10% tillväxtfond. Basen i globalfond. Ytterligare bredd i blandfond som ger aktiv omviktning i räntor och svenska aktier. Dessutom billigaste fonden på tillväxtländer. Spara gärna i 3-99 år. Fondvalen fokuserar på billigaste i varje klass; SPP Global, AMF balans och Länsförsäkringar tillväxt. På ISK-konto. Hela fondavgiften blir lite högre: 0,28% per år.

C) Spararnas egen portfölj
Här vill jag att ni ska bidra. Kom med åsikter och jag summerar. Och jag lägger 10 000 kr i fondpengar på era val. Mitt enda krav är bredd och billig. Max 5 fonder, kan jag tänka, för att portföljen inte vara svår att manövrera. Tänk på att vem som helst ska kunna härma och du ska inte behöva vara aktiv. Vi talar ju om enkla portföljer.

Jag väljer billiga fonder i första hand. Några häftiga nischer får inte plats här, eftersom spararna ska kunna lämna fonderna att ruva sig själva. För först då kan vem som helst härma utan att behöva kontrollera valen varje år.

Vad väljer du? och vad vill du se i Spararnas egna portfölj? /Claes Hemberg