Hej Sune! Jag förstår att du är osäker. Många har numera inte bara en utan kanske 7–8 olika pensioner när det är dags att ta ut sina pengar. Mitt bästa tips är att använda Uttagsplaneraren på minPension.se. Det är ett planeringsverktyg där den som är 54 år eller äldre kan laborera med olika uttagstidpunkter och uttagstider och se hur det påverkar det belopp per månad som kommer att betalas ut.

Många väljer idag att ta ut sin(a) tjänstepension(er) under bara 5 år, men det ska man vara lite försiktig med tycker jag. Många säger ”jag vill hinna få ut mina pengar innan jag dör”, men då har de missat att nästan alla pensioner är en försäkring som lovar dig pengar livet ut – oavsett hur länge du lever. Den som lever länge kommer alltså att göra rena klippet och få ut mycket mera än som betalats in. Bra va? Många som valt att ta ut allt på kort tid blir också förskräckta när pengarna efter de fem åren är slut. Fem år går fortare än de flesta tror, och många lever numera aktiva liv som kräver pengar både vid 80 och 85 års ålder.

Om Uttagsplaneraren inte är tillräcklig kan du vända dig till en pensionsrådgivare, men kom då ihåg att säkerställa att råden ska vara bra för dig, inte bara för rådgivarens plånbok.