Hej Stina! En guldstjärna till dig och din man för att ni tänker på pensionen mitt i blöjbytarstöket. Alldeles för många har inte en tanke på att föräldraledighet kan påverka pensionen och undrar 40 år senare varför pensionen blev så låg.

Först av allt vill jag säga att man inte ska vara rädd för att ta ut en ”normal” föräldraledighet. Att vara hemma ett drygt år påverkar för det allra mesta vare sig den allmänna pensionen eller tjänstepensionen, men vill man vara hemma längre än så är det klokt att kompensera den som går ner i tid och inkomst. Att föra över premiepensionen kan vara ett sätt men räcker sällan till för att kompensera fullt ut.

Jag skulle föreslå att ni kollar upp hur mycket som skulle sättas av till tjänstepensionen om din man var på jobbet som vanligt, och sätter in motsvarande belopp som ett privat sparande till honom om föräldraledigheten blir lång. Och gör då det extra sparandet till enskild egendom så att pengarna inte ”åker tillbaka” i den gemensamma kassan vid en bodelning om ni i framtiden väljer att gå skilda vägar.