Hej! Det stämmer, jag och många andra pensionsexperter brukar varna för att börja ta ut sin pension alltför tidigt. Det beror inte på att vi missunnar någon att bli pensionär (det gör vi verkligen inte!), utan det handlar om ren matematik. Tänk dig din pension som en spargris med pengar som ska räcka hela livet. Den som börjar plocka ut pengar från spargrisen tidigt måste ta ganska lite varje månad, annars tar pengarna snabbt slut. För varje månad man väntar med att börja plocka ut pengar kan man ta lite mer när man väl börjar.

För den som räknar med att livet inte blir så långt har du helt rätt i att det ser annorlunda ut. Om man är mer eller mindre säker på att dö redan vid 68 kan det ibland vara lönsamt att börja ta ut sin pension tidigt och att ta ut sina tjänstepensionspengar så fort som möjligt. Om man är sjukskriven ska man däremot se upp, då är det ofta mer lönsamt att leva på sin sjukförsäkring så länge man kan. Särskilt om man både får sjukersättning från Försäkringskassan och utbetalningar från den extra sjukförsäkring som ingår i de flesta tjänstepensioner.

Det är också så att de flesta blir äldre än de tror. Medellivslängden i Sverige har under många år ökat med ungefär 3,5 timme per dygn (!) och en typisk svensk man blir idag 81 år gammal. Kvinnor är mer hållbara och lever i snitt nästan till 85. Ungefär var sjätte svensk blir hela 95 år gammal.

Den som vill se hur stor pensionen blir beroende på när man börjar ta ut den kan använda ett verktyg hos Minpension.se som heter Uttagsplaneraren. Där kan du helt kostnadsfritt testa hur just din pension påverkas beroende på när du börjar ta ut den.