3 anledningar till att diversifiera din aktieportfölj

Spara pengar / Aktiedepå /
3 anledningar till att diversifiera din aktieportfölj

Antalet aktieslag i portföljen ökar chansen till god avkastning på börsen, och det finns många anledningar till varför det är så. Sikta på minst 20 olika aktier för att maximera dina förutsättningar.


Du har säkert hört talas om att man inte ska lägga alla ägg i samma korg när man sparar i aktier. Du har kanske till och med hört det så många gånger att du får lust att kasta denna artikel i en digital papperskorg om det gick.

Men om du orkar stanna en liten stund till så ska vi berätta varför det är så viktigt att ha flera olika aktier i portföljen för att få en god avkastning på börsen.

Uttrycket ”inte lägga alla ägg i samma korg” är förmodligen lika gammalt som när människan för första gången började kommunicera med varandra.

Då handlade det kanske om att inte låta alla saftiga frukter från savannen bäras hem av en enda person i flocken. Rätt snabbt kom vi nog på att det finns risker med att låta alla resurser samlas på ett enda ställe.

Fast forward till aktiemarknaden på 2000-talet och inget har egentligen förändrats. Så hur slitet uttrycket än är så är diversifiering, att sprida riskerna, en viktig nyckel till framgång på börsen.

Här får du tre anledningar till varför du ska diversifiera din aktieportfölj.

1. En enda aktie ger sämre avkastning

I början på året tittade nätmäklaren Avanza på hur deras kunder lyckats på börsen. Man jämförde kundernas avkastning i relation till antalet olika aktier man hade i respektive portfölj. Med över 800 000 kunder bör underlaget vara representativt för spararkollektivet i övrigt.

Resultatet från undersökningen visade att sämst avkastning fanns bland de som ”bara” hade 1-4 st olika aktier i portföljen. Därefter steg avkastningen för att nå en topp mellan 22-26 aktier.

Varför förhåller det sig så då? Vad är det som gör att ett enda aktieslag i portföljen är sämre än 22 stycken?

2. Du minskar risken vid nedgång

En självklarhet förstås. En enda aktie gör dig mer utsatt jämfört med om du hade haft flera olika aktier. Låt oss göra ett enkelt räkneexperiment.

Anta att vi investerar allt vårt kapital i en enda aktie. Aktien kan vi kalla Förhoppningsraketen A. Skulle drömmarna grusas och bolaget gå i konkurs så har vi förlorat 100 % av vårt sparkapital.

Hade vi istället fördelat ut vårt kapital bland 20 olika aktieslag med jämn fördelning, dvs 5 % i varje aktie, där Förhoppningsraketen A finns med som en av de 20 aktierna. Ja då hade vi endast förlorat 5 % av vårt kapital vid en konkurs.

3. Du riskerar inte att stå kvar på perrongen när börsen tågar på

Många som lägger allt sitt kapital i en enda aktie märker snart att det blir jobbigt om den aktien inte hänger med i börsens allmänna utveckling. Det blir psykologiskt jobbigt att inte får vara med på uppgången om den enda aktien man har inte följer med kursmässigt.

Det kan i sin tur leda till att man till slut inte orkar vara uthållig utan säljer aktien för att sedan köpa en ny aktie som får stå för hela kapitalet i ”portföljen”. Om inte den heller följer med börsens utveckling så säljer man igen och risken är att spararen hamnar i en negativ spiral där man kastar sig mellan olika aktier i hopp om att hitta en vinnare för att istället, sakta men säkert, dränera sitt kapital i en köp- och säljcirkus.

En väldiversifierad aktieportfölj med minst 20 olika aktier kommer inte vinna första pris som årets kursraket men den kommer högst sannolikt inte heller förlora hela sitt värde. När börsen ska resa norrut kommer en sådan portfölj vara en biljett till att få vara med på resan.

En portfölj med en enda aktie riskerar att få hoppa av på vägen. Om man ens kommer iväg.

Visst…det ska sägas. Självklart kan den tursamme, eller till och med i vissa fall den skicklige, som satsar allt i en enda aktie få en fantastisk avkastning den med. Varje år finns det mängder av kursraketer på börsen. Problemet är bara att veta vilken det är på förhand.

En diversifierad portfölj ökar chansen till god avkastning över tid.

Så bygger du upp och breddar din portfölj

Har du inte ett stort kapital från början kan det ta tid att bygga upp en bred portfölj men känn ingen stress över det. Köp olika aktier över tid och vips så har du samlat på dig ett gäng efter ett tag. Avkastning får du på köpet under tiden.

Generellt brukar man säga att en diversifierad aktieportfölj bör bestå av minst 10 olika aktier i olika branscher. Avanzas undersökning visar att vi helst bör komma upp i minst 20 olika aktier så det kan vara ett bra mål att ha.

En amerikansk studie som det ofta refereras till visar att en portfölj med 12 aktier har 87 procent lägre bolagsrisk än en portfölj med en enda aktie.

Har du redan ett stort kapital att investera kan du kanske köpa dig den portföljbredden direkt eller så fördelar du ut köpen över tid för att minska risken att gå in med allt sparkapital när börsen står på en tillfällig topp.

Olika typer av diversifiering i ett aktiesparande
När du diversifierar din aktieportfölj kan det vara bra att tänka på att det finns olika nivåer att ta till. Den vi pratat om hittills är olika bolag. Fler olika aktieslag är själva grunden i diversifiering men du kan även tänka i termer av sektorer/branscher och andra marknader förutom den svenska.

  • Olika bolag (aktie X, Y, Z)
  • Olika sektorer/branscher (fastighet, industri, IT, läkemedel mm)
  • Olika länder

Indexfonder ett bra val

För den som inte vill, kan eller orkar ha en aktieportfölj med 20 olika aktier kan en indexfond vara ett bra val. Kanske till och med olika indexfonder fördelat på marknader världen över?

Idag finns det gratisfonder att välja bland hos tex Avanza och Nordnet men det finns gott om ”billiga” fonder på marknaden runt 0,20 procent i avgift.

Det finns heller ingen motsättning mellan en väldiversifierad aktieportfölj och indexfonder. Varför inte ha båda? Kanske aktieportföljen fokuserar på svenska innehav och indexfonderna på utländska marknader?

Hur gör du med ditt aktiesparande? Berätta!
Går du ”all-in” i enskilda aktier eller satsar du på en bredare diversifierad portfölj? Berätta gärna om din investeringsfilosofi i kommentatorsfältet här under!


Text lånad av Finansportalen.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Bmw 116d
  • Lägst årskostnad 3 240 kr
  • Högst årskostnad 9 670 kr
  • Att spara 6 430 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin