Äntligen en konsumentaktivist bland våra experter!

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Äntligen en konsumentaktivist bland våra experter!

Med en bakgrund som analytiker på en hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen är Patrick Siegbahn från Småspararguiden redo att besvara många av era frågor framöver. Passa på att ställa din fråga nu till honom eller till någon av våra andra experter.

Välkommen in i Compricers Expertpanel Patrick! Vilka typer av frågor ser du fram emot att besvara från våra kunder?
 
Tack! Eftersom jag har många års erfarenhet av fonder och förvaltning av pengar är det framförallt frågor om sparande privat och till pension som ligger mig närmast. Men för egen del ser jag mest fram emot frågor som inte är helt självklara.
 
Berätta lite om rådgivningstjänsten Småspararguiden.
 
Vi är en handfull personer som jobbat i finansbranschen i olika roller och som gemensamt har tröttnat på att rådgivning ofta drivs av andra intressen än kundens. Vi erbjuder därför oberoende rådgivning till privatpersoner och företag, men sysslar även med utbildning i privatekonomiska frågor och en form av grävande konsumentaktivism.
 
Ni släppte nyss en bok. Vad handlar den om?
 
Bokens titel är Mer pengar för pengarna - spara, låna och försäkra som de verkliga experterna och är en genomgång av hur vi som oberoende experter ser på de vanliga privatekonomiska frågorna. På område efter område kokar vi ned teori och forskning till några få centrala råd som är förvånansvärt enkla att förstå och riktigt lönsamma att tillämpa. En del kängor delas också ut till aktörer och produkter som vi tycker att man skall undvika.
 
Jag tror många med mig är nyfiken på hur det kom sig att du avslöjade skandalbolaget Allra?
 
Jag fick ett tips om att Allras fonder verkade prestera uselt. Vid en snabb titt var det uppenbart att det inte bara kunde handla om att fonderna var dyra, det måste också ha försvunnit pengar på annat sätt. När jag började gräva hittade jag ett suspekt dotterbolag i Dubai med endast en ynka person anställd som genererat 80 miljoner kronor i vinst till Allra på ett par månader. Samtidigt hade fonderna investerat i ett komplicerat och mycket udda värdepapper. Min misstanke var att Allra använt dotterbolaget som mellanhand för transaktioner för att på så sätt mjölka ut pengar från sina kunder, något som sedan visade sig stämma. När jag grävde vidare såg jag att det totalt funnits tre olika upplägg som använts ända sedan 2012 för att totalt mjölka spararna på upp till c:a 575 miljoner kronor. Olagligt eller bara djupt omoraliskt? Det får domstolarna avgöra!
 
Och till sist, vem är du?

När jag inte pratar om privatekonomi leder jag spinningpass på Friskis & Svettis eller är ute med familjens hund, bebis och löparvagn.

Här hittar ni Patrick och våra andra experter Compricers Expertpanel


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se​​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Spara 34 000 kronor om året genom att handla i annan butik!

1 minuts läsning

Du som följer vår ekonomiskola har lärt dig att det går att spara in på en hel del tråkiga utgifter såsom boränta, elavtal, försäkringar, transport och livsmedel (del 3: Dina utgifter). Områden där du alltså sparar in pe...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)