Att bryta ett elavtal kan bli dyrt

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Att bryta ett elavtal kan bli dyrt

Det visare en genomgång som Elpriskollen har gjort. Brytavgifterna varierar från 100 kronor till 1 500 kronor.


Håll koll på längden på ditt elavtal innan du tackar ja till ett nytt. ”Här är det enkla rådet att alltid kontrollera hur länge du är bunden av ditt nuvarande elavtal innan du tackar jag till ett nytt. Då slipper du helt att drabbas av brytavgifter”, säger Daniel Norstedt, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Enligt Elpriskollens genomgång av ett 50-tal elhandlares avtalsvillkor kostar det mellan 100 kronor och 1 500 kronor att lämna ett 1-årigt avtal om fast elpris när det återstår 6 månader av bindningstiden.

Brytavgifter är tillåtna. Hur en brytavgift beräknas varierar dock från elhandlare till elhandlare, men ska vara beskrivna i avtalsvillkoren.

Ett tips är alltså att skriva upp när ditt bundna elavtal går ut. Då får du också ett bra tillfälle att jämföra elhandelsbolagen så att du inte betalar för mycket.

Just nu ligger det billigaste elpriset på drygt 40 öre/kWh och det dyraste ligger på runt 57 öre/kWh. Tillsvidareavtal/Anvisningsavtal kostar fortfarande runt 30 procent mer än ett vanligt avtal.


Jämför ditt elpris här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Skärpt amorteringskrav: Vad gäller vid förändrad inkomst?

3 minuters läsning

I december skrev vi och berättade om det skärpta amorteringskravet i vårt nyhetsbrev. Efter det har vi fått en hel del frågor från er läsare framförallt runt områden om förändrad inkomst, tilläggslån, vilken lön banken ...

Föregående artikel
Vad kostar din bil?
2 minuters läsning