Behöver du en olycksfallsförsäkring?

Behöver du en olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring kan hjälpa dig med ekonomisk ersättning om du till exempel snubblar och bryter ett ben eller skadar tänderna om du ramlar av cykeln.

När gäller olycksfallsförsäkringen?

Försäkringen gäller om du råkar ut för en olycksfallsskada. Olycksfallsskada definieras som en kroppsskada efter en plötslig, oförutsedd och yttre händelse. Det vill säga att någonting utifrån och oförutsett orsakat våld mot kroppen. Ersättningarna, samt vad som ingår i försäkringarna, skiljer sig åt mellan bolagen men här hittar du vanliga situationer som en olycksfallsförsäkring kan täcka.

En olycksfallsförsäkring kan ge ersättning vid:

 • Medicinsk invaliditet (fysisk eller psykisk skada)
 • Ekonomisk invaliditet (om du blir oförmögen att arbeta på grund av olyckan)
 • Dödsfall på grund av olycksfallet
 • Kroppsskada (tex benbrott, brutet revben, bruten tå, tandskada, ögonskada och brännskada med mera)
 • Trafikolycka
 • Ärr
 • Sveda och värk
 • Akutvård
 • Sjukhusvistelse
 • Korttidsboende
 • Behandling vid kris (psykolog eller terapeut)
 • Skadade kläder, glasögon, ringar, hjälm och hörapparat med mera
 • Resor (tex stöd med bil, hemhjälp med mera)
 • Hjälpmedel

Undantag

Eftersom olycksfallsskadan måste vara plötslig, oförutsedd och orsakad av en yttre händelse påverkar det vad som kan anses vara en olycka eller inte.

Tex är en muskelbristning ute på en löparrunda inte en olycka.

Däremot om du skulle råka springa på en sten, ramla och få en muskelbristning – ja då kan det anses falla in under en olycksfallsförsäkring. Så en muskelbristning, ett ryggskott eller diskbråck är normalt inte en olycka även om det naturligtvis kan kännas så för den som drabbas.

Riskfyllda aktiviteter och sporter.

Till exempel extremsport, fallskärmshoppning, dykning, offpist, klättring, kampsporter, bungyjump med mera är många gånger undantagna men det varierar mellan försäkringsbolagen.

Olycksfallsförsäkringen gäller normalt inte utomlands.

Även här kan det variera mellan bolagen men för att vara på den säkra sidan så kontrollera ditt försäkringsskydd innan du reser. Ofta har hemförsäkringen ett bra skydd vid resor utomlands, åtminstone under de första 45 dagarna.

Skillnaden mellan en sjukförsäkring och en olycksfallsförsäkring

Skillnaden mellan en sjukförsäkring och en olycksfallsförsäkring är att den första gäller vid sjukdom medan den andra gäller vid olycksfall. Hos en del försäkringsbolag kan sjukdomsinslag förekomma i en olycksfallsförsäkring men normalt gör de inte det.

Så väljer du en bra olycksfallsförsäkring

Det första du bör göra är att fundera igenom vad du tycker att försäkringen bör innehålla. Ägnar du dig exempelvis åt specifika aktiviteter som kan anses vara riskfyllda och som du skulle vilja att försäkringen täcker eller lever du ett förhållandevis “vanligt” liv där grundvillkoren kan räcka?

Välj sedan det försäkringsbolag som erbjuder de villkor du vill ha till det bästa priset. Priset, eller premien som det också kallas, varierar beroende på försäkringsbolag och vilket innehåll du vill ha i försäkringen. Här kan du jämföra och teckna olycksfallsförsäkringar:

Hitta en bra olycksfallsförsäkring

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hur hög blir skatten på ISK 2024?

1 minuts läsning

Hej Sanna, Ja, det är fortfarande ett bra sätt att spara för de flesta som investerar långsiktigt när man jämför med ett sparande i en depå där man betalar 30 procent i skatt på vinsten. En bra tumregel är att ISK är bättre &a...

Föregående artikel
Mobilt Bredband: En Guide
2 minuters läsning