Borde jag byta från fondkonto till ISK?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
2 minuters läsning
Borde jag byta från fondkonto till ISK?

Hej! Jag har drygt 1 miljon på ett fondkonto. Är det värt att byta till ISK istället, och om svaret är ja - är det komplicerat att göra ett byte?

Det korta svaret är att det förmodligen är värt att byta och att det inte behöver vara så krångligt.

Skall man byta till ISK?

På grund av att det är skattemässigt förmånligare att ha sina fonder på ett ISK än på ett fondkonto avråder vi alltid från att börja spara på ett fondkonto idag. Om du redan har ett gammalt sparande med mycket hög avkastning så finns det situationer där du gynnas av att sitta kvar i fondkonton men det kräver flera hundra procents avkastning samt att fonden du har är bra och prisvärd. Vi är bättre på nutid än historik, men så vitt vi vet finns det ingen tillräckligt billig fond som har funnits så länge att du har kunnat jobba upp den avkastningen. Vi är därför ganska säkra på att det är värt att byta även utan att veta vilka fonder du har eller vilken avkastning du samlat ihop till.

Vi skrev nyligen en artikel om politikernas utspel om diffusa förslag till försämring av villkoren för ISK. Där kom vi till slutsatsen att med dagens nivåer behöver man spara i 115 år på ett fondkonto för att det skattemässigt skall bli lika bra som att ha sparat på ISK hela tiden.

Är det krångligt att byta till ISK?

Det finns två sätt att åstadkomma ett byte. Vi har tidigare svarat på en fråga som rörde aktier men samma metodik gäller för fonder. Här kommer sammanfattningen:

  1. Sälj dina fonder, öppna ett ISK och köp fonderna på nytt. Detta innebär att du kanske ligger utanför marknaden några dagar och att du kan drabbas av valutaväxlingsavgifter om fonden inte köps i kronor.
     
  2. Flytta fonderna från fondkonto till ISK på samma bank. Nackdelen är att dina fonder inte går att röra under flytten som kan ta några veckor att genomföra. Detta erbjuds inte av alla banker men vi har kollat med Avanza som beskriver en smidig hantering. Kolla med din bank om de kan göra samma sak!


Eftersom vi förespråkar långsiktighet för sparande i aktiefonder borde alternativ två vara rimligt för de flesta och kräva mindre pyssel.

Oavsett hur du flyttar kommer du att få betala vinstskatt ifall fonderna du har har gått upp sedan du köpte dem, men det hade du fått göra förr eller senare iaf och det lönar sig som sagt ändå.

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur mycket skattar man på sitt ISK?

1 minuts läsning

Kapitalunderlaget multipliceras sedan med statslåneräntan från 30 november året före plus 1 procentenhet för att få fram en så kallad schablonintäkt, vilket är den summa som beskattas med 30 procent. För några år sedan inf&ou...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)