När pengarna hamnar på fel konto

Sharon Lavie
Sharon Lavie
5 minuters läsning
När pengarna hamnar på fel konto

Om du någon gång har fört över pengar till någon annan vet du hur lätt det kan vara att trycka en siffra fel och helt plötsligt hamnar pengarna på ett annat konto än vad du hade tänkt. Tyvärr kan det vara mer komplicerat att få tillbaka sina pengar än vad man kan tro.

Kan banken föra tillbaka pengarna åt mig?

Banken har ingen laglig möjlighet att föra tillbaka pengarna från det felaktiga kontot. Det innebär att du i princip inte kan ångra en betalning.  Detta gäller både om du gör en banköverföring eller betalar med Swish. Det du kan få hjälp med av banken är att ta reda på vart pengarna har skickats. Banken kan även kontakta mottagaren och uppmana denna att göra en återbetalning till ditt konto. Gör inte mottagaren en återbetalning måste du själv driva saken mot den personen. 

Agera snabbt

Det är viktigt att du kontaktar banken omgående och att personen som fått dina pengar informeras snabbt om misstaget. Det finns nämligen undantag från huvudregeln att felaktiga betalningarna ska betalas tillbaka. Den ena är om mottagaren varit i god tro, vilket innebär att den som tagit emot pengarna inte misstänkt att något stått fel till med betalningen. Det andra undantaget är om mottagaren inrättat sig efter betalningen, vilket betyder i praktiken om denne har spenderat pengarna på något. Genom att kontakta mottagaren så snabbt som möjligt eliminerar du risken för att mottagaren hävdar att hen varit i god tro och då har denna inte heller möjlighet att spendera pengarna.

Hur får jag tillbaka pengarna

Om personen inte återför pengarna vid första kontakten gör du klokt i att skicka ett skriftligt krav på återbetalning och var noga med att ange belopp, valuta och sista datum för återbetalning. Spara en kopia på kravet. Får du inte betalt senast det datum du skrivit i kravet kan du vända dig till Kronofogden för att få hjälp med att driva in skulden. Det gör du genom att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.
Det kostar 300 kronor att ansöka om ett betalningsföreläggande. Den kostnaden kan du begära ersättning för i din ansökan. Du kan också ta med kostnader för ditt eget eller ditt ombuds arbete, normalt 380 kronor.

Vad gör Kronofogden?

Om personen väljer att betala tillbaka dina pengar drar du tillbaka din ansökan från Kronofogden samma dag som du får betalt. Om bara en del av skulden betalas behöver du meddela det till Kronofogden.

Skulle personen inte motsäga kravet men fortfarande inte betala fattar Kronofogden ett beslut: ett utslag som säger att hen ska betala vad du begärt. Skulden är alltså fastställd. I det läget något av följande ske:

Du kan nu begära att Kronofogden ska verkställa beslutet. Det innebär att de gör en utredning för att se om den som ska betala har tillgångar i form av pengar eller egendom. Om personen saknar tillgångar kan du inte få betalt. Detta kostar 600 kronor utöver tidigare avgifter. Om du inte meddelar Kronofogden att du inte ville att de ska driva in skulden åt dig så kommer detta ske som huvudregel.

Skulle personen som du krävt på återbetalning i detta läge invända mot beslutet kommer ärendet tas över av domstol. Det innebär att du behöver betala en avgift ( se mer info nedan). Skulle du inte betala avgiften kommer domstolen att besluta att Kronofogdens utslag inte längre gäller.

Gå vidare till domstol

Om personen invänder mot kravet, vilket betyder att hen inte håller med om att hen är skyldig dig pengar, kan inte kronofogden driva in skulden. Då kan du om du vill driva ditt ärende vidare till domstol. Du betalar en avgift till domstolen, 600 eller 2 500 kronor beroende på hur stor skulden är och hur målet kommer att handläggas. Om det handlar om summor upp till 23 800 kronor (år 2021) räknas det som ett ”förenklat tvistemål”. Då begränsas ersättningen som den vinnande parten kan få. Det gäller till exempel ersättning för kostnader för ombud. En sådan tvist är billigare. 

Om du vinner målet och det rör sig om större belopp kan motparten tvingas att betala dina rättegångskostnader, såväl ansökningsavgift som kostnader för ombud och liknande. Skulle du däremot förlora målet eller återkallar din stämning kan du behöva betala motpartens rättegångskostnader. Detsamma gäller om du väljer att stämma någon i onödan.

Vad gäller om jag har fått in pengar av misstag på mitt konto?

Pengar som kommit till ditt konto av misstag har du inte rätt att använda. Det finns undantag om du använt pengarna eftersom du inte insett eller ens borde insett att pengarna hamnat på kontot av misstag och inte var avsedda för dig, det förutsätter att du helt enkelt var i god tro. Har den person som fört över pengarna eller banken kontaktat dig och meddelat att pengarna hamnat hos dig av misstag kan du inte hävda god tro. Det är väldigt ovanligt att sådana situationer uppstår.

Du bör genast kontakta din bank när du upptäcker att du har fått pengar på ditt konto av misstag. De kan hjälpa dig att ta reda på vem som satt in pengarna så att du kan återföra dem på rätt sätt.


Tips:

  • Innan du godkänner en swishbetalning får du information om vem som är betalningsmottagare- dubbelkolla alltid att namnet stämmer med din mottagare.
     
  • Kontakta banken på en gång när du inser felöverföringen.
     
  • Se upp med bedragare - Om någon överför för mycket pengar till dig tex 5000 kronor i stället för 500 kronor och sedan vill ha överskottet tillbaka bör du alltid dubbelkolla att det är till samma konto som återbetalningen ska ske och att det står i samma namn som det har utbetalats från. Annars finns det risk för att det är ett bedrägeri. Detta kan förekomma när du säljer saker online.
Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Schibsted

Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted-bolagen Hypoteket, Lendo, Kreddy, Insurello och SAVR och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur sparar jag bäst till mina barn, så att de kan få lite pengar som hjälp till studier eller bostad?

1 minuts läsning

Men tillbaka till sparandet. Pengar som du sparar till dina barn sparar du på lång sikt. Kanske från födseln tills de fyller 18 eller längre. Och för att dessa pengar ska kunna växa så ska dessa pengar in på börsen. På ett sparkonto med...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)