Bankerna sänker kalkylräntan

Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Bankerna sänker kalkylräntan

Kalkylräntan, den ränta som du som låntagare ska klara att betala och samtidigt ha tillräckligt mycket kvar i plånboken för att ekonomin ska gå runt, sänks. De flesta stora aktörer räknar nu på 6 procent.

När du ansöker om ett bolån gör bankerna en bedömning av din kreditvärdighet

Bankerna tittar på huruvida du kommer att klara av att betala de kostnader som lånet innebär, dvs ränta och amortering. Bankerna räknar ut en så kallad “kvar-att-leva-på-kalkyl” där kalkylräntan är en del.

Kalkylränta: 6 procent

SBAB och SEB sänkte sin kalkylränta redan förra sommaren till 6 procent och nu följer alltså de andra bankerna efter. Alla förutom Danske Bank som ligger kvar på 7 procent. 6 procent kan fortfarande tyckas vara en rejäl marginal med tanke på att snitträntorna idag ligger på 1,38 procent (maj 2021). Men bankerna tittar på hur du klarar att betala dina lånekostnader både idag och i framtiden, eftersom ett bolån ofta löper under många år. 

Belåna dig inte till max

Även om kalkylräntan nu gör att du kan låna något mer, tänk efter. Belåna dig inte till max, se till att du klarar att bo kvar även om räntan stiger eller om du förlorar jobbet under en period. Och förhandla med banken! En ränta på 1,5 procent istället för 2 procent betyder en besparing på 12 500 kronor per år på ett lån på 2,5 miljoner.

Lästips: 

Kan man göra om blancolån till bolån?

Bankernas rörliga genomsnittsräntor fortsatte att sjunka under maj

Du ska klara 7 % i ränta och får låna 5 ggr din inkomst

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så lurar du hjärnan att spara en miljon

2 minuters läsning

Vi pratade om vad jag skulle göra om jag fick en påse pengar innehållandes en miljon kronor, varför beteendeekonomi har blivit uppmärksammat, hur nudging fungerar när det kommer till sparande, hur vi kan få vår savannhjärna att tänka lån...

Föregående artikel