Betalningsföreläggande – Så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Betalningsföreläggande – Så fungerar det

Har du fått ett betalningsföreläggande? Här kan du läsa om vad det innebär, bra saker att tänka på och hur du gör för att bemöta föreläggandet på bästa sätt.

Om du har blivit uppmanad att betala en skuld men inte gjort det kan du få ett betalningsföreläggande från Kronofogden. Men vad är det egentligen och hur fungerar det? Här förklarar vi vad ett betalningsföreläggande är och vad du behöver tänka på om du får ett.
 

Vad är ett betalningsföreläggande?


Ett betalningsföreläggande är en rättslig handling som utfärdas av Kronofogden. Det är ett sätt att uppmana en person eller ett företag i Sverige eller utomlands att betala en skuld.

Om en borgenär (den som du är skyldig pengar) inte lyckats få betalt av dig som är gäldenär på annat sätt via betalningspåminnelser eller inkassokrav kan de ansöka om ett betalningsföreläggande. Efter att ansökan godkänts av myndigheten skickas ett brev till dig där du uppmanas att betala skulden inom en viss tid.
 

Delgivning


Om du fått ett brev är det viktigt att du svarar att du tagit emot föreläggandet. Det kan du göra via "Mina sidor" hos Kronofogden, genom att skicka ett fysiskt brev eller genom att ringa myndigheten.

Kom ihåg att detta inte innebär att du accepterar kravet. Att du svarar betyder bara att du bekräftar att du tagit emot kravet.

Om du inte svarar kan myndigheten söka upp dig i ditt hem eller på din arbetsplats för att delge dig betalningsföreläggandet. Det gör de för att vara säkra på att du tagit emot kravet.
 

Undvik att få ett betalningsföreläggande


Det bästa är naturligtvis att undvika att få ett betalningsföreläggande om möjligt. Betala dina räkningar i tid och skulle du märka att du kommer få svårt att göra det så kontakta borgenären och redogör för din situation. Försök se om det går att dela upp betalningen eller få lite längre tid på dig att betala. De flesta är villiga att lyssna på någon som försöker lösa situationen som uppstått.

Undvik att ta lån eller krediter för att betala en räkning. Det kan snabbt bli en dyr fälla som kan vara svår att ta sig ur.
 

Så bestrider du ett betalningsföreläggande


Det kan vara bra att känna till att Kronofogden inte gör en egen bedömning kring om din skuld är korrekt eller inte. Det innebär att du alltid har möjlighet att bestrida betalningsföreläggandet. Kanske är det så att du och motparten är i tvist eller så saknar betalningsuppmaningen helt grund.

Oavsett anledning så är det mycket viktigt att du är aktiv om du invänder mot kravet. Det enklaste är att göra det via Kronofogdens E-tjänst men du kan också skicka in en fysisk blankett. Tänk på att göra detta i tid!
 

Detta händer sen


Om du inte bestrider betalningsföreläggandet


Om du inte betalar eller bestrider kravet kan Kronofogden fatta ett beslut (utslag) som säger att du ska betala. Skulden blir som det kallas fastställd. I det läget kan borgenären begära att myndigheten ska driva in skulden. Du som gäldenär kan begära att domstolen ändrar beslutet (utslaget). Detta kallas för återvinning och då går ärendet till en domstol och målet avslutas hos Kronofogden.
 

Om du bestrider betalningsföreläggandet


Om du anser att kravet inte är korrekt kan du bestrida det. Kronofogden kommer då kontakta borgenären och fråga om de vill ha ärendet prövat i en domstol. Om de inte vill det avslutar myndigheten målet. Om borgenären vill driva det vidare tar en domstol över målet.
 

Tips till dig som fått ett betalningsföreläggande


Oavsett om du anser att kravet är riktigt eller inte är det alltså mycket viktigt att du är aktiv. Svara på brevet du fått från myndigheten och välj sedan hur du vill ställa dig till kravet. Gör detta i tid. Hur lång tid (förklaringstid) som du har på dig står i brevet du fått.

Antingen godkänner du kravet och betalar eller så bestrider du det. Det sämsta du kan göra är att inte göra någonting för då kan det leda till att du anses vara skyldig att betala.
 

Fler lästips:

Här kan du läsa om vad det innebär att ha en skuld hos Kronofogden, hur du bestrider en faktura och vad ett inkassokrav innebär.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hyra ut bostadsrätt i andra hand

5 minuters läsning

Får man hyra ut sin bostadsrätt i andra hand och i sådana fall hur länge? Vad är en skälig hyra? Och vem ska stå för hemförsäkringen? Frågorna när det kommer till andrahandsuthyrning av en bostadsrätt är många och det...

Föregående artikel
Boendekostnader - vad brukar ingå egentligen?
2 minuters läsning