Gäldenär - Så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Gäldenär - Så fungerar det

Gäldenär är den som har en skuld till någon annan. Här kan du läsa mer om vad en gäldenär är, vad det innebär och vilka olika typer av gäldenärer som finns.

Gäldenär är ett juridiskt begrepp för någon som står i skuld till någon annan. Det kan exempelvis handla om en privatperson eller en organisation som har ett lån i en bank men skulden behöver inte nödvändigtvis vara i form utav pengar utan kan även handla om en vara eller tjänst.
 

Vem är en gäldenär?


Det är den som lånar pengar eller köpt en vara eller tjänst som är en gäldenär. Detta kan vara både en privatperson eller ett företag. Den som har lånat ut pengarna eller sålt en vara eller tjänst kallas för borgenär. Ibland pratar man även om begreppet borgensman när man pratar om lån. En borgensman är någon som går i god för en person eller ett företag som tar ett lån.

För ett och samma lån kan det finnas flera gäldenärer, exempelvis om ett par tar ett bolån tillsammans. Då har båda ansvar för skulden och borgenären kan kräva hela skulden från vem som helst av gäldenärerna om inget annat är reglerat i ett skuldebrev.
 

Olika typer av gäldenärer


Det finns flera olika typer av gäldenärer beroende på vad skulden gäller – penninggäldenär, naturagäldenär och konkursgäldenär. 

Penninggäldenär – Den vanligaste formen av gäldenär är penninggäldenär och detta innebär att man är skyldig någon en summa pengar. Exempelvis att du tar ett lån hos en bank eller om du lånar pengar av en vän.

Naturagäldenär – En annan form av gäldenär är naturagäldenär och detta innebär att man är skyldig en vara eller tjänst. Det kan exempelvis vara att du betalar en rörmokare för att dra nya rör i ditt hus. Då är rörmokaren gäldenär, och du är borgenär. 

Konkursgäldenär – Om ett företag är en låntagare och försätts i konkurs kallas den för konkursgäldenär. Ansvaret att förvalta företagets tillgångar går då över till en konkursförvaltare. Så länge konkursförvaltaren har ansvaret får konkursgäldenären inte påverka sin ekonomi, till exempel genom att ingå nya ekonomiska avtal.
 

Detta händer om en gäldenär inte betalar sin skuld


Det kan finnas många olika skäl till att en gäldenär inte kan betala sin skuld. Företag kan gå i konkurs och privatpersoner få betalningsproblem med mera.

När det gäller penninggäldenärer hanteras skulden normalt i tre steg:

  1. I första steget skickas det ut en betalningspåminnelse till den som är gäldenär och borgenären har då rätt att lägga på både en påminnelseavgift och dröjsmålsränta om detta är avtalat innan
     
  2. Betalar gäldenären inte kan kravet gå vidare till inkasso som även de kan lägga på ytterligare avgifter till skulden
     
  3. Det sista steget innebär att borgenären ansöker om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det kan resultera i att gäldenären får utmätning av sin lön eller egendom samt att denne kan få en betalningsanmärkning av ett kreditupplysningsföretag

Många gånger kan en borgenär och gäldenär komma överrens om en återbetalningsplan om den senare får tillfälliga problem med att betala sin skuld.

Det är alltid att rekommendera att gäldenären kontaktar borgenären så fort denne märker att det kommer bli svårt att betala skulden. Då kan eventuella merkostnader och betalningsanmärkningar undvikas.
 

Fler lästips:


Borgenär för lån - Så fungerar det

Bestrida en faktura - Så gör du på bästa sätt

Så fungerar en kreditupplysning

Så ökar du din kreditvärdighet i bankens ögon

Inkassokrav - Så fungerar det

Detta händer om du har en skuld hos Kronofogden

Skuldsanering – Så fungerar det
 

Jämför lån - sänk dina månadskostnader


Har du lån och vill se om du kan sänka dina månadskostnader?

Börja med att välja lånetyp nedan eller läs mer om olika lån:

Bolån Privatlån Billån

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

4 ekonomiska punkter att se över före nyår

1 minuts läsning

  1. Rut- och rotavdrag Se över dina rot- och rutavdrag och dina avdrag för grön teknik så att de hamnar på den sida av årsskiftet som du vill att de ska hamna. Om ni är två som äger bostaden arbetena gäller och ni vill omför...

Föregående artikel
Vinnare av Compricers Ekonomistipendium 2022
1 minuts läsning