Skuldsanering – Så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Skuldsanering – Så fungerar det

Funderar du på om skuldsanering kan vara en lösning för dig? Här går vi igenom vad skuldsanering är, för- och nackdelar samt vilka krav Kronofogden ställer.

Har du hamnat i en ekonomisk knipa som du inte ser någon överskådlig lösning på? Då kanske skuldsanering kan vara en väg ut för dig. Här kan du läsa mer om skuldsanering och vilka fördelar och nackdelar som finns med.
 

Vad innebär skuldsanering?


Skuldsanering kan var en lösning för dig som är svårt skuldsatt och inte ser någon lösning inom en överskådlig framtid. Skuldsanering innebär att du har möjlighet att bli skuldfri inom fem år och lever under denna tid på existensminimum. Med detta menas att efter du har betalat dina räkningar och andra nödvändiga kostnader går allt överskott till att betala av dina skulder.

Under den tid som du har skuldsanering ska du varje månad betala in det belopp som Kronofogden beslutat för dig.
 

Krav för att få skuldsanering


För att ha rätt till skuldsanering finns det några krav du måste uppfylla:

 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Du får inte ha näringsförbud
 • Du får inte haft skuldsanering tidigare
 • Din skuld ska vara så stor att du inte kan betala av den inom tio år
 • Du ska ha gjort allt du kan för att betala av dina skulder

Kronofogden gör en individuell bedömning på om du är lämplig för att bli beviljad skuldsanering. På deras hemsida kan du göra Kronofogdens skuldsaneringstest för att få en preliminär uppskattning av dina möjligheter.
 

Fördelar med skuldsanering


Den stora fördelen med skuldsanering är att du har en möjlighet att bli av med dina skulder och få en omstart i livet trots att det kan kännas hopplöst.

Fördelarna med skuldsanering:

 • Du kan bli skuldfri inom fem år
 • Du får två betalningsfria månader: juni och december
 • Du får en möjlighet att göra en ekonomisk omstart i livet
 • Beloppet du ska betala in varje månad kan sänkas om din ekonomiska situation förändras
 • Du lär dig hantera din ekonomi och ökar sannaolikheten för att undvika att hamna i skuldfällan igen
   

Nackdelar med skuldsanering


Även om skuldsanering kan låta som en enkel lösning på en tung ekonomisk situation är det viktig att komma ihåg att detta är en tuff process som kommer att kräva mycket av dig. Så länge du har skuldsanering kommer du att behöva leva på existensminimum.

Ytterligare en nackdel när du inleder en skuldsanering är att du får en betalningsanmärkning. Detta kan exempelvis påverka dina chanser att hyra lägenhet, ta nya lån eller att kunna köpa saker på avbetalning med mera. Under en skuldsanering bör du dock undvika lån och krediter då det annars finns en risk att dem du är skyldiga pengar kräver att skuldsaneringen ska avslutas.
 

Så ansöker du om skuldsanering


När du läst på om skuldsanering och dess för- och nackdelar och bestämt dig för att ansöka gör du detta via Kronofogdens digitala tjänst eller genom att fylla i deras ansökningsblankett och skicka in. Är du aktuell för skuldsanering får du ett beslut om att inleda processen med ett förslag som skickas både till dig och dem du är skyldig pengar.
 

Lästips för dig som har ekonomiska svårigheter


- Compricers Ekonomiskola - konkreta råd om hur du kan förbättra din ekonomi

Så ökar du din kreditvärdighet i bankens ögon

Existensminimum - Vad är det och hur beräknas det?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Importera bil till Sverige - Så går det till

1 minuts läsning

Så importerar du en bil Här finner du allt du behöver ha koll på för att importera en bil till Sverige. 1. Tull Ska du importera en bil från ett land utanför EU kommer du behöva betala en tullavgift och moms. Du måste anmäla bil...

Föregående artikel
Borgenär - Så fungerar det
1 minuts läsning