Existensminimum - Vad är det och hur beräknas det?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Existensminimum - Vad är det och hur beräknas det?

Här kan du läsa om vad existensminimum är, hur det beräknas och hur mycket det ligger på i år. Lär dig mer om vad det innebär att leva på existensminimum.

Du har säkert hört talas om existensminimum tidigare, men vet du vad det faktiskt innebär? Här går vi igenom allt du behöver veta om existensminimum och hur det är att leva med skuldsanering och löneutmätning.
 

Vad är existensminimum?


Om du inte klarar av att betala dina skulder kan du antingen få utmätning på lönen eller begära skuldsanering från Kronofogden och därmed behöva leva på existensminimum. Existensminimum, som även kallas förbehållsbelopp, är det belopp som anses skäligt för att du ska klara dina levnadskostnader, exempelvis för boende, mat och försäkringar.
 

Hur mycket är existensminimum 2023?


Existensminimum delas upp i två delar: normalbelopp och boendekostnad. Normalbeloppet påverkas av konsumentprisindex, som är måttet för prisutveckling i Sverige, och bestäms en gång per år. I normalbeloppet inkluderas bland annat kostnader för mat, försäkringar och kläder.

För 2023 ser normalbeloppet ut som följer:

  • 5 717 kronor för en ensamstående vuxen
  • 9 445 kronor för makar eller jämställda
  • 3 055 kronor för barn 0-6 år
  • 3 667 kronor för barn 7-10 år
  • 4 279 kronor för barn 11-14 år
  • 4 889 kronor för barn 15 år eller äldre

När det kommer till boendekostnad kollar Kronofogden på hur din bostadssituation ser ut. Bor du i en hyresrätt täcker beloppet din hyra och värme. Bor du i en bostadsrätt eller villa gör Kronofogden en individuell bedömning där exempelvis driftkostnader och ränta på bolån räknas in.

Exempel:
En familj med två vuxna, ett barn på fem år och ett barn på åtta år har en boendekostnad på 9 500 kronor i månaden. Förbehållsbeloppet blir då 25 667 kronor.

9 445 kr + 3 055 + 3 667 kr + 9 500 kr = 25 667 kronor
 

Detta kan påverka ditt förbehållsbelopp


Värt att notera är att det finns några saker som kan påverka hur mycket du får i existensminimum. Får du exempelvis bidrag såsom underhållsbidrag eller studiebidrag minskar förbehållsbeloppet med motsvarande belopp.

Du kan däremot få tillägg för vissa kostnader som exempelvis mediciner, läkarbesök, barnomsorg och resor till och från arbetet med mera. Du kan läsa mer om detta på Kronofogdens hemsida.
 

Att leva på existensminimum


Att leva på existensminimum kan vara en utmaning för många då du inte själv har kontroll över dina pengar. Har du löneutmätning drar din arbetsgivare en summa varje månad som går till de du är skyldig pengar. En löneutmätning pågår så länge din skuld finns kvar och du har inkomst som går att utmäta.

Har du så mycket skulder att du inte kan betala tillbaka dem inom en överskådlig tid kan du istället ansöka om att få skuldsanering. Skuldsanering innebär att du helt befrias från skyldigheten att betala dina skulder men måste istället leva på existensminimum i fem år. Det är Kronofogden som bestämmer om du har rätt till skuldsanering.

Skuldsanering kan kanske vid en första anblick låta enkelt men detta ska ses som en sista utväg när du redan har försökt att betala av dina skulder på egen hand.
 

Minska dina kostnader


Om du upplever att det är svårt att betala dina räkningar kan ett bra första steg vara att minska dina kostnader. Med hjälp av oss kan du jämföra och sänka dina kostnader inom lån, försäkringar och el.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Varning för olika bindningstider på bolånet

4 minuters läsning

Rörlig och bunden ränta För bolån kan du välja hur lång tid din ränta ska vara bunden. Vår standardrekommendation är att välja rörlig ränta då det oftast lönar sig i längden. Eller möjligtvis välja en bind...

Föregående artikel
Medlåntagare bolån – Allt du behöver veta
4 minuters läsning