Då måste du byta till sommardäck 2024

Då måste du byta till sommardäck 2024

Våren är på ingång och det är dags att byta till sommardäck för 2024. Här får du all information du behöver om vilka datum och mönsterdjup som gäller.

Äntligen är våren på intågande! Dagarna blir längre, solen tittar fram och värmen stiger. Det kan vara lätt att tänka att det är dags att byta till sommardäck på bilen vid dessa underbara vårdagar, men det gäller att vara lite försiktig så du inte byter för tidigt. Här går vi igenom vilka datum som gäller för att byta sommardäck 2024 och vad du bör tänka på för att alltid vara så säker som möjligt ute på vägarna.
 

Då måste du byta till sommardäck 2024


Lagen säger att mellan den 1 december och 31 mars ska du använda vinterdäck om det råder vinterväglag. Du bör alltså inte byta till sommardäck innan den 31 mars. Byter du till sommardäck för tidigt och det blir vinterväglag måste du byta tillbaka till vinterdäck för att inte riskera livet på dig och dina medtrafikanter eller böter.

När är då ett bra datum att byta till sommardäck? Detta beror naturligtvis på var du bor eftersom landet är avlångt och det normalt råder vinterväglag under en längre period i norra Sverige än vad det gör i de mer södra delarna. Du kan med största sannolikhet byta till sommardäck tidigare i Skåne än vad du kan i Norrland. Det beror också på vad för typ av däck du har.

Har du dubbdäck på bilen är det andra datum du behöver tänka på. Då säger lagen att du får köra med dem mellan den 1 oktober och den 15 april. Efter detta är det förbjudet och du kan bli bötfälld om du inte bytt till sommardäck. Anledningen till detta är att dubbdäck sliter på vägarna och river upp farliga partiklar i luften.

Vad som är ett bra datum för att byta till sommardäck 2024 är det du som avgör efter rådande förutsättningar. Det bästa är att byta när risken för plötsliga väderomslag är som minst – när våren sannolikt har kommit för att stanna helt enkelt!
 

Sommardäck datum i korthet


Datum för sommardäck baseras på vad lagen säger om vinterdäck. Dessa datum ser ut som följer:

  • 1 december - 31 mars ska du använda vinterdäck om det råder vinterväglag
  • 1 oktober - 15 april får du använda dubbdäck
  • 16 april - 30 september är dubbdäck förbjudet om det inte är eller förväntas bli vinterväglag
     

Dags att byta till nya sommardäck?


Innan du byter till sommardäck för 2024 bör du göra en besiktning av däcken för att säkerställa att de är i gott skick och klarar en hel säsong. De aspekter som är viktiga att se över är framförallt mönsterdjup och lufttryck.
 

Minsta mönsterdjup på sommardäck


Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 mm enligt lag, men det får gärna vara runt 3 mm för att få ett bra väggrepp även på vått vägunderlag. Mönsterdjupet mäter du med en mätsticka på däckets huvudmönster som är den mittersta delen på däcket.

Du bör mäta mönsterdjupet på bilens sommardäck ungefär var fjärde vecka för att vara så säker som möjligt. Mönsterdjupet påverkar bromssträckan väsentligt, just därför är det viktigt att du byter till nya däck i god tid om däcken börjar bli slitna.
 

Sätt dom bästa däcken bak


De däck som har det största mönsterdjupet är bäst att sätta bak på bilen. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil.

 

Rätt lufttryck i sommardäcken


Sommardäck som har rätt lufttryck ökar både din säkerhet och är mer ekonomiskt. Lufttrycket varierar mellan olika bilar men ska vanligen vara någonstans runt 2,5 bar för en vanlig personbil. Vad som gäller för din bil kan du hitta i bilens instruktionsbok.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så säger lagen om vinterdäck på bilen 2024

1 minuts läsning

När ska man byta till vinterdäck? Vad menas egentligen med vinterväglag och vilket mönsterdjup måste vinterdäcken ha? Ska vinterdäcken vara dubbade eller dubbfria? Frågorna om vad som egentligen gäller med vinterdäck är många. Hä...

Föregående artikel
Bästa banken 2023 och inför 2024 (hela listan)
1 minuts läsning