Så säger lagen om vinterdäck på bilen 2024

Så säger lagen om vinterdäck på bilen 2024

När ska du byta till vinterdäck och vad menas med vinterväglag? Vi går igenom vad lagen säger om vinterdäck på bilen så du kan färdas tryggt på vägarna.

När ska man byta till vinterdäck? Vad menas egentligen med vinterväglag och vilket mönsterdjup måste vinterdäcken ha? Ska vinterdäcken vara dubbade eller dubbfria? Frågorna om vad som egentligen gäller med vinterdäck är många. Här går vi igenom vad lagen säger om vinterdäck och vad du behöver tänka på för att kunna köra säkert på vägarna i vinter.
 

Lag på vinterdäck


I Sverige har vi en lag på vinterdäck som bland annat reglerar när vinterdäck ska användas och vilket mönsterdjup däcken ska ha. I korthet ska vinterdäck enligt lag användas mellan den 1 december till 31 mars om vinterväglag råder. Men lagen om vinterdäck och datum innefattar mycket mer än så. 

Vi börjar med att förklara vad som faktiskt menas med vinterväglag.
 

Vad menas med vinterväglag?


Definitionen av vinterväglag är enligt Trafikverket att det ska finnas snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag eller inte på den plats där du befinner dig.
 

När ska vinterdäcken på?


När vinterdäck ska på beror om det är vinterväglag eller inte och om vinterdäcken är dubbade eller dubbfria. Här följer de datum du behöver ha koll på för vinterdäck. Dessa regler gäller för såväl tunga som lätta fordon och för utlandsregistrerade bilar.

 • 1 december - 31 mars – Perioden mellan den 1 december till den 31 mars ska du använda vinterdäck enligt lag om det råder vinterväglag. Däcken kan vara både dubbade och dubbfria.
   
 • 1 oktober - 15 april – Perioden mellan den 1 oktober till den 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck. Det finns dock vissa gator i några städer där dubbdäck är förbjudet även under denna tid.
   
 • 16 april - 30 september – Perioden mellan den 16 april och den 30 september är det förbjudet att använda vinterdäck med dubbar om det inte är eller förväntas att bli vinterväglag. Detta beror på att dubbdäck annars river upp farliga partiklar från asfalten.
   

Märkning och mönsterdjup på vinterdäck


För att dina vinterdäck ska vara godkända behöver de vara märkta med snögreppsmärkning som är symbolen av en alptopp med en snöflinga i, märkta med POR eller vara dubbade. Däcken kan även ha en isgreppsmärkning som innebär att vinterdäcken är anpassade för isiga vägar i Norden. 

Tidigare märktes vinterdäck på följande vis:

 • M+S
 • M-S
 • M.S.
 • M&S
 • Mud and Snow

Dessa vinterdäck kan du fortfarande använda fram till den 30 november år 2024. Efter detta datum är det endast de nya vinterdäcksmärkningarna som gäller för att däcken ska vara godkända.  

Du behöver även ha koll på mönsterdjupet på dina vinterdäck. Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter på personbilar och lätta fordon. Ett tips är att sätta vinterdäcken med störst mönsterdjup bak på bilen eftersom detta minskar risken för att du ska få sladd när du bromsar eller svänger.
 

Bötesbelopp vid överträdelse


Efterlevs inte reglerna kan du bötfällas:

 • Otillräckligt mönsterdjup: 1 200 kr

 • Ej använt vinterdäck när det krävs: 1 200 kr

 • Körning med dubbdäck när det ej är tillåtet: 500 kr
   

Undantag från kravet på vinterdäck


Trots vår lag på vinterdäck finns det vissa undantag när kravet inte gäller, så länge du kan köra fordonet utan att riskera trafiksäkerheten. Det gäller till exempel om du ska köra till och från närmsta besiktningsföretag samt vid provkörning och bogsering av bilen. Du kan läsa mer om undantag för vinterdäck på Trafikverkets hemsida.
 

Kör säkert med rätt vinterdäck i vinter


Nu när du har full koll på vad lagen säger om vinterdäck, datum, mönsterdjup och märkning kan du köra säkert även när det råder vinterväglag.
 

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bankerna sänker boräntan - är räntetoppen nådd?

2 minuters läsning

Sjunkande marknadsräntor = billigare för bankerna att låna En marknadsränta är den ränta som olika aktörer på penningmarknaden är beredda att betala för olika typer av krediter. Den prissätts enligt utbud och efterfrågan. Så ...

Föregående artikel
Då måste du byta till sommardäck 2024
3 minuters läsning