Så mycket får barn i månadspeng - siffror från tre undersökningar.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Så mycket får barn i månadspeng - siffror från tre undersökningar.

Att ge ditt barn veckopeng eller månadspeng är bra. På så sätt får ditt barn en möjlighet att lära sig hantera pengar. Men hur mycket ska han eller hon få?

Viktigast att lära barnen om pengar

Att lära ditt barn om pengar anser jag vara viktigare än att spara pengar till ditt barn. Låt barnet vara delaktigt i ekonomiska beslut, visa barnet hur det fungerar att köpa saker, berätta om lån och ränta och om inkomster och utgifter. Självklart får du anpassa informationen efter barnets ålder. Men var alltid ärlig. Istället för att säga att pengarna är slut när barnet vill ha glass, berätta om varför ni inte kan köpa glass just nu – kanske för att pengarna behövs till mat eller hyra. Och kom ihåg att barn gör som du gör, inte som du säger. Försök föregå med gott exempel. 

Ett bra sätt att lära sig hantera pengar är att få veckopeng eller månadspeng.

Låt barnet själv bestämma vad hon eller han ska köpa för månadspengen. Du kanske inte alls håller med, men för att lära sig måste hon eller han få pröva sig fram och göra misstag. Kanske tar pengarna slut direkt, vilket gör att barnet inte kan göra något hon eller han väldigt gärna vill senare i veckan eller månaden. Stålsätt dig då och ge inte barnet mer pengar. Avsaknaden av pengar är den bästa läxan i vikten av att sköta sin ekonomi.

Hur mycket ditt barn ska få beror helt på vad pengen förväntas användas till och vad du tycker är lämpligt. Ska pengarna räcka till mobilabonnemang? Kläder? Nöjen? Det är något du och ditt barn bör komma fram till tillsammans. 

Så mycket får barnen i genomsnitt i månadspeng

För att få en fingervisning för vad barnets kompisar får (eftersom sannolikheten är hög att du kommer att få höra att ALLA får mer än just ditt barn) så följer här siffror från undersökningar som Nordea, SEB och Swedbank gjort.

Nordea Genomsnittlig månadspeng/mån
6-8 år 130 kronor
9-11 år 220 kronor
12-14 år 360 kronor
15-17 år 800 kronor

 

SEB Genomsnittlig månadspeng/mån
9 år 183 kronor
10 år 197 kronor
11 år 203 kronor
12 år 319 kronor
13 år 332 kronor
14 år 383 kronor
15 år 562 kronor
16 år 826 kronor

 

Swedbank Median månadspeng/mån
7 år 100 kronor
8 år 100 kronor
9 år 100 kronor
10 år 100 kronor
11 år 160 kronor
12 år 200 kronor
13 år 300 kronor
14 år 400 kronor
15 år 450 kronor
16 år 800 kronor
17 år 1050 kronor
18 år 1050 kronor
19 år 1300 kronor


Andra artiklar om barn och pengar:
När ditt barn gjort köp som du inte godkänt - vad gäller?

Så mycket sparar vi åt våra barn (inklusive bra spartips)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Förslag från regeringen: Sparkonto utan insättningsgaranti förbjuds

2 minuters läsning

Får du någon ränta på ditt sparkonto som du har hos storbanken? Svaret är troligtvis nej trots att kontot kan ha namn såsom Sparkapitalkonto (Swedbank) och Förmånskonto (Nordea). Men det finns en uppsjö av inlåningsföretag där d...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)