Öppna sparkonto till barn – Så gör du (GUIDE)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Öppna sparkonto till barn – Så gör du (GUIDE)

Ge ditt barn en trygg start i livet med ett sparande. Här kan du läsa mer om hur du öppnar ett sparkonto till ditt barn och bra saker att tänka på.

Att starta ett sparkonto till ditt barn ger en trygg start i livet. Men ska du spara i barnets namn eller i ditt? Och hur mycket ska du spara? Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på innan du öppnar ett sparkonto till ditt barn.
 

Sparkonto är ett tryggt sparande


Ett sparkonto är ett tryggt sparande med låg risk och relativt låg avkastning. Den passar dig som inte vill att pengarna ska vara utsatta för risk. Du kan välja mellan sparkonton med fria uttag eller sparkonton där pengarna är låsta under ett visst antal år.

De flesta sparkonton skyddas av en statlig insättningsgaranti på upp till 1 050 000 kronor per person och institut. Det innebär att staten träder in och ersätter dig om bolaget du sparar i skulle gå i konkurs eller av andra anledningar inte kan betala ut dina pengar till dig.

Sparkonton med insättningsgaranti är tryggt och du behöver inte oroa dig för att något ska hända med ditt barns pengar.
 

Så här startar du ett sparkonto till barn


Det första du behöver bestämma när du ska starta ett sparkonto till ditt barn är om du ska starta det i ditt eller barnets namn. Sparar du i ditt namn anses pengarna fortfarande som dina och du har full kontroll. Sparar du i barnets namn är pengarna barnets tillgångar som du förvaltar.
 

Starta sparkonto i ditt namn


Startar du ett sparkonto till barnet i ditt eget namn bestämmer du helt och hållet över pengarna och när barnet ska få dem. Väljer du detta alternativ är det en bra idé att skriva ett testamente där du specificerar vem sparandet tillhör om det värsta skulle hända.
 

Starta sparkonto i barnets namn


Öppnar du sparkontot i barnets namn anses pengarna tillhöra barnet som får dem när det fyllt 18 år. Bankerna har olika regler för hur man öppnar ett sparkonto i barnets namn men underskrifter från båda föräldrar behövs. De kan sedan begära handlingar såsom personbevis eller utdrag ut folkbokföringsregistret.

Vill du öppna ett konto i barnets namn kan du kontakta din bank för att få mer information om hur du ska gå tillväga.
 

Du förvaltar barnets tillgångar


Som barnets förmyndare är du ansvarig för att förvalta barnets tillgångar fram tills barnet fyller 18. Du ska förvalta tillgångarna med barnets bästa i åtanke och med stor omsorg. Är båda föräldrar vårdnadshavare förvaltar ni barnets tillgångar gemensamt vilket innebär att ni behöver vara överens om alla beslut som rör barnets sparkonto. Är ni separerade kan ni lämna en fullmakt till varandra som innebär att var och en av er kan ta egna beslut.
 

Hur mycket ska du sätta in på sparkontot till ditt barn?


Hur mycket du ska sätta in på ett sparkonto till ditt barn beror naturligtvis på dina ekonomiska förutsättningar och vad målet är med sparandet. Men något är alltid bättre än inget. Öppnar du ett sparkonto när barnet är litet och sätter in någon hundralapp i månaden blir det i slutändan en del pengar. Om du planerar att spara till dina barn på lång sikt bör du överväga att spara i aktier eller fonder eftersom pengarna då har möjlighet att växa mer än de kan göra på ett sparkonto.

Tips! Starta en automatisk överföring varje månad så vet du att sparandet blir av!
 

Övriga sparformer


Värdepapper - aktier och fonder
För den som vill spara på lång sikt till sitt barn, och kan acceptera en högre risk i sparandet, är aktier och fonder ett bra val. Över tid kommer det sannolikt ge en bättre avkastning än om du har pengarna på ett sparkonto. Det går naturligtvis även bra att både spara på ett sparkonto och i aktier och fonder.

Läs mer här om du vill veta mer om långsiktigt sparande i aktier och fonder.


Hitta ett bra sparkonto för ditt barn


Nu är det dags att skaffa ett bra sparkonto för ditt barn. Här på Compricer hittar du en smidig jämförelsetjänst för dig som vill hitta ett konto med bra ränta.

Vi listar sparbolagens erbjudanden så att du enkelt och smidigt kan hitta ett konto som passar för dig och ditt barn. Samtliga bolag i tjänsten har tillstånd av Finansinspektionen att bedriva inlåning i Sverige och omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Jämför sparkonton här och hitta en bra ränta idag

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så tar vi beslut i orostider: 4 tips

7 minuters läsning

I orostider och framförallt när vi känner oss hotade, agerar vi ofta i affekt. Vårt automatiska tänkande, som tar 95 procent av våra beslut i vanliga fall, tar nästan alla beslut. Och när vi tar beslut automatiskt så tar vi mentala genvägar. De...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)