MC kort - 5 tips till dig som ska ta MC-körkort

MC kort - 5 tips till dig som ska ta MC-körkort

Här hittar du råd för dig som funderar på att ta ett MC kort. Få tips på bra saker att tänka på innan och under tiden du tar ditt körkort för motorcykel.

Om att ta MC kort


Är det äntligen dags att skaffa det efterlängtade MC kortet? Att ta ett körkort för motorcykel är en dröm många har. Att glida fram på vägarna och känna friheten som det innebär. I denna artikel får du tips och råd om bra saker att tänka på för dig som ska ta ett MC kort.
 

1. Hitta en bra trafikskola för MC körkort


Att hitta en bra trafikskola med ett upplägg som passar dig är första steget mot ett MC körkort. I Sverige finns två organisationer för trafikskolor: Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) och Trafikutbildarnas Riksförbund (TR). På respektive hemsida kan du söka bland olika trafikskolor för att hitta de som är i närheten av dig.
 

2. Ta en intensivkurs för MC


Vill du få ditt körkort så snabbt som möjligt ska du ta en intensivkurs för MC. Detta är något som många trafikskolor erbjuder. Det du bör ha med dig är att en intensivkurs oftast är just intensiv. En körlektion kan vara upp till tre timmar och du kommer behöva lägga en hel del tid på att studera. Det kan därför vara en bra idé att ta höjd för att en intensivkurs kommer ta mycket tid i anspråk under en begränsad tidsperiod.
 

3. Övningskör privat


Har du en kompis eller familjemedlem som har MC kort? Att övningsköra MC privat är ett av de bästa sätten för dig att få in träning och kan innebära att du inte behöver ta lika många körlektioner på trafikskola. Tänk dock på att du inte bör utesluta körlektioner på trafikskola helt och hållet eftersom professionella trafiklärare kommer med viktig feedback och kan ge dig övningar som ökar chansen att klara uppkörningen.
 

4. Studera teori i samband med att du kör


Kombinera dina teoristudier med att du övningskör för att lära dig det du läser i praktiken. Det finns de som delar upp detta och tar teorin först innan de börjar köra, men det har visat sig vara mer effektivt att kombinera de båda momenten.
 

5. Se till att du har koll på alla praktiska delar


Att ta MC kort innebär en hel del praktiska delar som du måste ha koll på. Du måste exempelvis ta ett syntest, boka teoriprov, boka riskutbildning och boka uppkörning. Missar du någon del kan det försena dina planer en hel del.
 

Checklista när du ska ta körkort för motorcykel
 

  1. Ansök om körkortstillstånd som du får hem tillsammans med hälsodeklaration och inbetalningskort
  2. Gör syntest och fyll i hälsodeklaration
  3. Ansök om handledare (Detta är frivilligt)
  4. Boka riskutbildning 1 och 2
  5. Boka teoriprov
  6. Boka uppkörning
     

MC kort pris


Vad kostar det då att ta ett MC kort? Priset varierar naturligtvis beroende på vilken trafikskola du väljer och hur många körlektioner du behöver ta, men de fasta kostnaderna som är obligatoriska ligger på runt 6 000 kronor. Detta inkludera följande:

  • Körkortstillstånd 220 kr
  • Ansökan för handledare vid privat körning 170 kr
  • Kunskapsprov 325 kr
  • Uppkörning (efter kl 18 och helger: 1900 kr) 1650 kr
  • Riskutbildning 1 ca 750 kr
  • Riskutbildning 2 ca 3000 kr
  • Tillverkningsavgift + digital fotografering av körkort 230 kr

Andra kostnader som kan tillkomma är avgift för körkortsboken på 300 kronor, MC-boken för 200 kronor och en synundersökning på ca 100 kronor samt kostnader för körlektioner, MC, bensin och försäkringar. Man brukar räkna med att priset för ett MC kort ligger någonstans mellan 15 000 – 25 000 kronor.
 

Glöm inte försäkringen


Äger du en MC måste du enligt lag ha en trafikförsäkring. En trafikförsäkring täcker skador du råkar orsaka på andra personer eller deras egendom men den täcker inte dig eller din motorcykel. Vill du ha ett skydd som täcker även skador på din egen motorcykel behöver du välja en halvförsäkring eller helförsäkring, i dessa ingår alltid en trafikförsäkring.

Här på Compricer kan du jämföra MC-försäkringar och hitta en som passar dig bra. Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta våra försäkringsrådgivare på 08 - 5000 2000 så hjälper vi dig helt utan kostnad!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Eon tar bort möjligheten att teckna bundet elavtal

1 minuts läsning

Elpriset stiger igen Enligt Tibber låg elpriset under någon timme under tisdagsmorgonen (8 mars) på över 9 kronor per kWh inklusive skatter och avgifter i elområde 3. Tisdagens snittpris låg på 339 öre/kWh.   Snittpriser (börspriser...

Föregående artikel
Så här mycket skiljer det i räntekostnad mellan bankerna
1 minuts läsning