Så fungerar ränteavdraget på bolån

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Så fungerar ränteavdraget på bolån

Ränteavdrag på bolån är ett avdrag för de räntekostnader du har i samband med ditt bolån. Läs mer om hur det fungerar och hur du får det här.

Visste du att du kan göra ränteavdrag på ditt bolån? Men vet du hur mycket avdrag du får göra och hur det går till om du ska fördela det med en eventuell partner? Vi går igenom allt du behöver veta om ränteavdraget.
 

Vad är ränteavdrag på bolån?


Ränteavdrag på bolån är ett avdrag på de räntekostnader du haft i samband med ditt bolån. Avdraget kallas för Skattereduktion för underskott av kapital och du gör avdraget i din inkomstdeklaration.

Ska vi vara lite petiga så är ränteavdraget rent tekniskt sett inte ett avdrag. Ett avdrag betyder att du minskar den beskattningsbara inkomsten i din deklaration. Något som får till följd att skatten du ska betala in blir lägre. Med ränteavdraget drar du istället av ett reduktionsbelopp du har rätt till, från skatten du ska betala, men det beskattningsbara beloppet minskar inte.

Oavsett hur vi väljer att definiera ränteavdraget så innebär det i praktiken att du får tillbaka en del av de pengar du betalat i ränta på ditt bolån.
 

Så här fungerar ränteavdraget


Ränteavdraget på bolån innebär att du får göra ett avdrag på 30 procent av dina räntekostnader upp till 100 000 kronor. Överstiger dina räntekostnader 100 000 kronor får du göra avdrag med 21 procent på den överskjutande delen.

För att ha rätt till avdraget finns det några villkor som du måste uppfylla:

 • Du ska ha betalat skatt och ränta under det år som du vill göra avdrag för
   
 • Du måste vara betalningsansvarig för bolånet. Är ni flera som vill ha ränteavdrag på bolånet fördelas detta mellan er
   
 • Du ska ha haft räntekostnader på minst 1 000 kronor
   

Hur får du ränteavdrag på bolån?


Smidigt nog så sköts oftast ränteavdraget på bolån automatiskt och det enda du behöver göra är att signera din inkomstdeklaration. Banker och långivare lämnar dina kontrolluppgifter till Skatteverket så allt redan finns förifyllt när du får din deklaration.
 

Ränteavdrag bolån - räkneexempel


Vill du själv räkna ut hur mycket ränteavdrag du kan få på ditt bolån gör du så här:

 1. Ta reda på hur mycket ränta du har betalat under det inkomstår som du deklarerar för
   
 2. Ta reda på hur mycket du har haft i kapitalinkomster från exempelvis räntor och aktieutdelningar
   
 3. Dra av räntekostnaderna från dina kapitalinkomster
   
 4. Får du ett underskott kan du göra ränteavdrag och det är denna siffra du skriver in i din deklaration om den inte redan är förifylld


Exempel: Har du betalat 100 000 kronor i räntor under ett år och hade kapitalinkomster på 30 000 kronor är räntenettot 70 000 kronor. Ränteavdraget blir då 30 procent av 70 000 kronor vilket innebär att du kan dra av 21 000 kronor på din beräknade skatt i deklarationen.
 

Fördela ränteavdraget med en partner


Har du en partner som är medlåntagare på bolånet? Då fördelas automatiskt ränteavdraget mellan er så att ni får 50 procent var. Är det så att en av er betalar mer på lånet än den andra kan ni justera hur avdraget fördelas hos er bank som för informationen vidare till Skatteverket. Ni kan även justera detta själva i era inkomstdeklarationer genom att den ena ökar sina räntekostnader och den andra minskar.
 

Ränteavdrag varje månad i form av jämkning


Vill du få ditt ränteavdrag “utbetalt” varje månad istället för en gång om året? Genom att göra en så kallad jämkning av din skatt kommer din arbetsgivare dra av mindre skatt på din lön. Du ansöker om jämkning med skatteverkets blankett SKV 4302 Ändring av preliminär A-skatt.
 

Vill du betala mindre för ditt bolån?


Vi har hjälpt tusentals hushåll med att sänka sina räntekostnader. Det går till som så att vi jämför ditt nuvarande bolån och ser om det går att få en bättre ränta någon annanstans.

Gå in på omförhandla ditt bolån och läs mer om hur det fungerar.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

De 7 vanligaste avdragen i deklarationen

4 minuters läsning

Deklarera i tid och ge deklarationen lite tid Att få tillbaka lite pengar tidigt kan locka dig till att godkänna deklarationen direkt. Gör inte det - ge din deklaration lite tid. Se över hur ditt år har sett ut och se över om du kan göra några avdrag....

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)