Årets deklaration: Datum att ha koll på

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Årets deklaration: Datum att ha koll på

Den andra maj är sista dagen att deklarera 2022. Men redan nu på måndag den 14 februari bör du tänka till så att du slipper betala ränta på din eventuella kvarskatt. Här följer viktiga datum att hålla koll på inför årets deklaration och några deklarationstips.

Viktiga datum att hålla koll på

 

14 februari. Extra inbetalning
Om du vet att du kommer att få ett underskott av slutgiltig skatt, dvs att du kommer att få kvarskatt på mer än 30 000 kronor, så bör du göra en skatteinbetalning senast den 14 februari. Ränta (1,25 %) på belopp över 30 000 kronor börjar räknas från och med den 15 februari 2022. Använd bankgiro 5050-1055 om du vill betala in pengar till ditt skattekonto. Du hittar OCR-numret i Skatteverkets e-tjänst eller beställ ett inbetalningskort.

2-7 mars. Inkomstdeklarationen dyker upp i din digitala brevlåda
Du som har en digital brevlåda får din deklaration digitalt mellan den 2–7 mars. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

15 mars. Inkomstdeklarationen öppnar
E-tjänsten Inkomstdeklaration öppnar. Du som har en e-legitimation kan logga in och deklarera från och med idag.

15 mars - 15 april. Pappersdeklarationen skickas ut.
I mitten av mars börjar Skatteverket skicka ut deklarationsblanketten för dig som inte har en digital brevlåda. Senast den 15 april ska du ha fått din blankett.

30 mars. Sista dagen att deklarera för återbäring i april
För dig som vill ha din eventuella skatteåterbäring tidigt (den 5-8 april) är det den 30 mars som är sista dagen att godkänna deklarationen i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan att ändra eller lägga till något.

2 maj. Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2021
Blir du sen med att lämna in din deklaration får du en föreningsavgift på 1 250 kronor. Har du inte lämnat in deklarationen inom tre månader får du betala ytterligare 1 250 kronor i förseningsavgift. Dröjer du fem månader eller längre får du betala ytterligare en förseningsavgift på 1 250 kronor.

3 maj. Extra inbetalning
Om du vill undvika kostnadsränta (1,25 %) för kvarskatt på under 30 000 kronor ska du ha gjort en extra skatteinbetalning senast idag.

November. Betala kvarskatten!
Från och med förfallodagen för din skatt (oftast i november) betalar du 16,25 procent i ränta på kvarskatten. 
 

Några tidiga deklarationstips

  • Anstånd med deklarationen. Tänk på att du kan få anstånd med deklarationen om du har giltigt skäl - så länge du ansöker om det i tid. Så vet du redan nu om att du kan få problem med att lämna in deklarationen i tid, ansök om anstånd.
     
  • Deklarera digitalt. Det är betydligt enklare att deklarera digitalt då programmet räknar ut den korrekta skatten du ska betala automatiskt om du gör ändringar.
     
  • Anmäl ett bankkonto. Glöm inte att anmäla ett bankkonto så att du får eventuell återbäring utbetald.
     
  • Deklarera i tid med ge deklarationen lite tid. Att få tillbaka lite pengar tidigt kan locka dig till att godkänna deklarationen direkt. Gör inte det - ge din deklaration lite tid. Se över hur ditt år har sett ut och se över om du kan göra några avdrag. Och om ni är flera i hushållet, se över om det kan löna sig att överföra ränteavdrag eller rut och rot-avdrag till varandra. För visst är det bättre med lite mer pengar tillbaka vid midsommar än lite mindre pengar en månad tidigare? 

 

Varning!


Skatteverket frågar aldrig efter dina kontouppgifter i mejl eller SMS. Endast via e-tjänster där du själv har loggat in med din e-legitimation. Klicka inte på länkar, öppna inte bilagor, svara inte. RADERA!
 
I kommande nyhetsbrev går vi igenom möjliga avdrag och ger dig ytterligare tips inför årets deklaration.

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket kan du låna i bolån hos banken

3 minuters läsning

Hur mycket får jag låna? För att du ska kunna få ett bolån hos banken måste du ha en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde. Detta eftersom du som mest kan belåna 85 procent av bostaden. Ju mer du har i kontantinsats desto b&a...

Föregående artikel
Stigande marginaler för bankerna och Riksbanken lämnar räntebesked
2 minuters läsning