Årets deklaration: Datum att ha koll på

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Årets deklaration: Datum att ha koll på

Den andra maj är sista dagen att deklarera för inkomståret 2023. Redan nu kan de flesta av er hitta er deklaration hos Skatteverket för att till exempel se hur mycket du får tillbaka på skatten eller hur mycket du kommer att få betala. Här följer viktiga datum att hålla koll på inför årets deklaration och några deklarationstips.

Viktiga datum att hålla koll på

  • Idag. Om du vet att du kommer att få ett underskott av slutgiltig skatt, dvs att du kommer att få kvarskatt på mer än 30 000 kronor, så bör du göra en skatteinbetalning. Ränta (5 procent) på belopp över 30 000 kronor börjar räknas från och med den 13 februari 2024. Från och med 3 maj 2024 börjar räntan att ticka för resterande belopp.
     
  • 4-8 mars. Inkomstdeklarationen dyker upp till dig om du har en digital brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.
     
  • 19 mars. E-tjänsten Inkomstdeklaration öppnar. Du som har en e-legitimation kan logga in och deklarera från och med idag.
     
  • 15 mars - 15 april. I mitten av mars börjar Skatteverket skicka ut deklarationsblanketten för dig som inte har en digital brevlåda. Senast den 15 april ska du ha fått din blankett.
     
  • 3 april: För dig som vill ha din eventuella skatteåterbäring i april är det den 3 april som är sista dagen att godkänna deklarationen i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan att ändra eller lägga till något.
     
  • 8-12 april: Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som har godkänt din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.
     
  • Veckan 9–12 april: För dig som godkänt din deklaration digitalt utan ändringar senast 3 april får din eventuella skatteåterbäring utbetalt.
     
  • 2 maj:. Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2023.
    Blir du sen med att lämna in din deklaration får du en förseningsavgift på 1 250 kronor. Har du inte lämnat in deklarationen inom tre månader får du betala ytterligare 1 250 kronor i förseningsavgift. Dröjer du fem månader eller längre får du betala ytterligare en förseningsavgift på 1 250 kronor.
     
  • 3 maj: Från och med idag börjar du att betala ränta (5 %) på kvarskatt under 30 000 kronor. Gör en skatteinbetalning om du vill slippa detta.
     
  • 3–7 juni:  Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration är godkänd. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.
     
  • 4-7 juni: Du som har återbäring att få tillbaka och inte fick dem i april får nu din utbetalning.
     
  • 12 september: Du som fick ditt slutskattebesked i juni och har skatt att betala ska ha gjort inbetalningen till ditt skattekonto senast 11 september. Från och med 12 september stiger räntan på kvarskatten till 20 procent. Kvarskatt ska alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslut om din slutliga skatt (slutskattebesked). Datumet som gäller för dig står i ditt slutskattebesked.

(Källa: Skatteverket.se)

Några tidiga deklarationstips

 

  1. Anstånd med deklarationen. Tänk på att du kan få anstånd med deklarationen om du har giltigt skäl - så länge du ansöker om det i tid. Så vet du redan nu om att du kan få problem med att lämna in deklarationen i tid, ansök om anstånd.
     
  2. Deklarera digitalt. Det är betydligt enklare att deklarera digitalt då programmet räknar ut den korrekta skatten du ska betala automatiskt om du gör ändringar.
     
  3. Anmäl ett bankkonto. Glöm inte att anmäla ett bankkonto så att du får eventuell återbäring utbetald.
     
  4. Deklarera i tid med ge deklarationen lite tid. Att få tillbaka lite pengar tidigt kan locka dig till att godkänna deklarationen direkt. Gör inte det - ge din deklaration lite tid. Se över hur ditt år har sett ut och se över om du kan göra några avdrag. Och om ni är flera i hushållet, se över om det kan löna sig att överföra ränteavdrag eller rut och rot-avdrag till varandra. För visst är det bättre med lite mer pengar tillbaka vid midsommar än lite mindre pengar en månad tidigare? 
     

Varning!


Skatteverket frågar aldrig efter dina kontouppgifter i mejl eller SMS. Endast via e-tjänster där du själv har loggat in med din e-legitimation. Klicka inte på länkar, öppna inte bilagor, svara inte. RADERA!
 
I kommande nyhetsbrev går vi igenom möjliga avdrag och ger dig ytterligare tips inför årets deklaration.

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket får barn i veckopeng och månadspeng

Klocka 1 minuts läsning

Viktigast att lära barnen om pengar Att lära ditt barn om pengar anser jag vara viktigare än att spara pengar till ditt barn. Låt barnet vara delaktigt i ekonomiska beslut, visa barnet hur det fungerar att köpa saker, berätta om lån och ränta och om inkomster och utgifter. Sja...

Föregående artikel
Pratar du engelska är du sämre på att spara
Klocka 1 minuts läsning