Så fungerar det att köpa något på avbetalning

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Så fungerar det att köpa något på avbetalning

Avbetalning innebär att du delar upp betalningen för en vara eller tjänst och betalar exempelvis en månadssumma istället för hela beloppet på en gång.

Om avbetalning


Avbetalning är en form av kreditköp som innebär att du köper en vara eller tjänst, men inte betalar hela beloppet på en gång. Istället betalar du av summan i delbetalningar över en bestämd tidsperiod. Detta kan vara ett alternativ för dig som vill köpa en dyrare vara men inte vill betala hela beloppet direkt.
 

Handla på avbetalning


När du väljer att handla på avbetalning betalar du en del av priset vid köptillfället och resterande belopp delbetalar du över en bestämd tidsperiod. Dessa delbetalningar inkluderar ofta en ränta och/eller en avgift, vilket innebär att du totalt sett kommer betala mer än om du hade betalat hela beloppet på en gång.

Vanligtvis väljer du en tidsperiod på mellan 6 till 36 månader att betala av beloppet på men det kan variera beroende på vilken vara eller tjänst det gäller. Viktigt att tänka på när du väljer att handla på avbetalning är att kontrollera vilken ränta och eventuella avgifter som tillkommer. Allt för att undvika oväntade kostnader.
 

Vilka erbjuder avbetalning?


Många butiker och e-handelsplattformar erbjuder möjligheten att handla på avbetalning. När du handlar online kan du ofta välja avbetalning som betalningsalternativ i kassan. Det kan också vara möjligt att handla på avbetalning i fysiska butiker. Det är exempelvis vanligt att använda sig av avbetalning för bilar eller vitvaror som normalt kostar lite mer och som kan vara svårt för många att ha råd med på en gång. Det är även vanligt att köpa mobiltelefoner på avbetalning, vilket många telefonoperatörer och elektronikkedjor erbjuder.
 

Fördelar med avbetalning
 

 • Möjlighet att köpa dyrare varor - avbetalning gör det möjligt för dig att köpa varor eller tjänster som du annars kanske inte hade råd med att betala för på en gång. Det kan till exempel handla om en bil, en dator eller en möbel. Genom att betala av beloppet i delar över en längre tidsperiod kan du göra inköp som du annars kanske inte hade kunnat.
   
 • Räntefria delbetalningar - ibland kan du erbjudas räntefria delbetalningar. Det kan vara ett bättre sätt att köpa något än att exempelvis ta ett lån. Håll bara koll på villkoren. Skulle du missa att betala en delbetalning i tid kan det istället bli mycket dyrt då du kan åka på att betala straffräntor.
   

Nackdelar med avbetalning
 

 • Högre total kostnad - när du handlar på avbetalning innebär det normalt att du betalar ränta på det belopp du lånar. Detta gör att den totala kostnaden för varan eller tjänsten blir högre än om du hade betalat hela beloppet på en gång. Det är viktigt att vara medveten om att avbetalning vanligen kostar dig mer i längden. Ta reda på vilken effektiv ränta som kommer med avbetalningen.
   
 • Risk för överbelåning - om du handlar på avbetalning kan det vara lätt att förlora överblicken över dina utgifter. Detta kan göra att du tar på dig för mycket skulder och riskerar att hamna i en situation med överskuldsättning. Det är därför viktigt att vara noggrann med att räkna ut dina kostnader och se till att du har råd med avbetalningen.
   
 • Påverkar din kreditvärdighet - när du handlar på avbetalning tas en kreditupplysning på dig, vilket kan påverka din kreditvärdighet. Om du har många avbetalningar och lån kan det göra det svårare för dig att få lån eller krediter i framtiden.
   
 • Betalningssvårigheter - om du hamnar i en situation där du inte kan betala dina avbetalningar kan det leda till extra avgifter och högre räntekostnader. Om du inte kan betala av beloppet kan det också leda till att din kreditvärdighet påverkas negativt och att du till slut får betalningsanmärkningar.
   
 • Begränsar din ekonomiska frihet - när du handlar på avbetalning binder du upp en del av din månatliga budget till att betala av beloppet. Detta kan begränsa din ekonomiska frihet och göra det svårare att hantera oväntade utgifter.
   

Bra saker att tänka på innan du handlar på avbetalning


Innan du bestämmer dig för att handla på avbetalning är det viktigt att du har koll på din ekonomiska situation och att du vet att du kan betala tillbaka. Du bör också jämföra olika avbetalningsalternativ från olika företag för att hitta den bästa räntan och villkoren för ditt köp. Det kan också vara en bra idé att överväga om det är bättre att spara pengar och köpa varan kontant istället för att ta på dig en skuld.

Räntefria delbetalningar kan verka lockande och de kan också vara bra men syna villkoren noga och ta reda på innan vad som händer med räntan om du skulle missa att betala en delbetalning i tid.
 

Fler lästips:

Här kan du läsa mer om hur det fungerar att delbetala, hur öppet köp fungerar och hur du reklamerar en felaktig vara eller tjänst. Vill du få koll på vad lagen säger kan du läsa mer här om konsumentkreditlagen, konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Den rörliga genomsnittsräntan på bolån steg för 16:e månaden i rad

1 minuts läsning

Genomsnittsräntan för 3-års bundet och 5-års bundet lån sjönk istället under månaden. Den rörliga genomsnittsräntan (3-mån) steg med 0,19 procentenheter under maj 2023. Genomsnittskunden fick 4,19 % i rörlig bolåner&a...

Föregående artikel
Inteckning - när du tar lån för att köpa en fastighet
2 minuters läsning