Konsumentkreditlagen - Här är dina rättigheter

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Konsumentkreditlagen - Här är dina rättigheter

Konsumentkreditlagen är ett skydd för dig som konsument när du tar ett lån eller en kredit. Här kan du läsa om vad lagen innebär och vilka rättigheter du har.

Vad är konsumentkreditlagen?


Konsumentkreditlagen (2010:1846) är en tvingande lag som ger dig som konsument ett skydd när du ska ta ett lån eller en kredit. Att lagen är tvingande innebär att den inte kan avtalas bort eller förändras till det sämre för dig. Däremot kan företagen erbjuda dig bättre villkor än vad lagen kräver.

Konsumentkreditlagen reglerar villkoren för kreditavtal mellan konsumenter och kreditgivare. Lagen syftar till att skydda konsumenter genom att fastställa tydliga regler för kreditavtal, inklusive krav på information och marknadsföring, rätt till ångerrätt och skydd mot oskäliga villkor.
 

När gäller konsumentkreditlagen?


Konsumentkreditlagen gäller för avtal mellan dig som konsument och företag som erbjuder lån eller krediter, exempelvis privatlån eller om du köper något på avbetalning. Lagen gäller inte om du lånar pengar genom en pantbank, vid studielån eller om lånet är mellan företag.
 

Detta ingår i konsumentkreditlagen


God kreditgivningssed


Enligt konsumentkreditlagen måste alla företag bedriva god kreditgivningssed, vilket innebär att de måste ta tillvara på dina intressen.

Kreditgivaren får inte vilseleda eller använda sig av aggressiva metoder för att påverka ditt beslut att ingå ett kreditavtal. Kreditgivaren måste dessutom alltid tillhandahålla korrekt och fullständig information till dig innan ett kreditavtal ingås. Informationen ska omfatta detaljer om kreditens kostnader, räntesatser, avgifter, återbetalningsvillkor och eventuella säkerheter som krävs.
 

Marknadsföringsregler


Konsumentkreditlagen innehåller bestämmelser om att all marknadsföring av kreditavtal måste vara korrekt, saklig och tydlig. Dessutom måste alltid en effektiv ränta, alltså lånets totalkostnad inklusive ränta och avgifter, finnas med i marknadsföringen.
 

Ångerrätt av kredit


Konsumentkreditlagen ger dig rätt att ångra dig inom 14 dagar från det att du har ingått ett kreditavtal. Ångerrätten ger dig möjlighet att återkalla avtalet utan att behöva ange några specifika skäl och utan kostnad.
 

Räntetak och kostnadstak


En viktig del av konsumentkreditlagen är att det har införts ett räntetak och ett kostnadstak.

Räntetaket innebär att kreditgivaren aldrig får ta ut en högre kreditränta eller dröjsmålsränta än referensräntan plus 40 procentenheter.

Kostnadstaket innebär att du aldrig behöver betala mer än summan av lånebeloppet i ränta och avgifter. Skulle du exempelvis låna 10 000 kronor så får räntor och avgifter aldrig överstiga det urspurngliga lånebeloppet.
 

Krav på kontantinsats


Köper du något på kredit ska säljaren ta ut en kontantinsats av köparen som ska motsvara minst 20 procent av varans kontantpris.
 

Kreditprövning


Alla kreditgivare är skyldiga att genomföra en kreditprövning innan de beviljar dig ett lån. Den syftar till att avgöra om du har den ekonomiska möjligheten att kunna betala tillbaka krediten. Normalt innebär detta att en kreditupplysning tas på dig innan kreditavtalet ingås. Kreditgivaren får inte bevilja en kredit om det är uppenbart att du inte kommer att kunna betala tillbaka.
 

Uppsägning och betalning i förtid


Konsumentkreditlagen reglerar även rättigheterna och skyldigheterna vid uppsägning och betalning i förtid. Du har alltid rätt att betala tillbaka hela krediten i förtid utan att kreditgivaren kan begära någon ersättning.
 

Behöver du hjälp?


Om du behöver hjälp eller rådgivning angående konsumentkreditlagen finns det flera instanser och organisationer som du kan vända dig till:

Konsumentverket är en statlig myndighet som arbetar för att främja konsumenternas intressen. De kan ge dig råd och vägledning om konsumentkreditlagen och andra konsumentrelaterade frågor. Du kan besöka deras webbplats eller kontakta deras konsumentrådgivning för att få mer information.

Finansinspektionen är en tillsynsmyndighet som övervakar och reglerar den finansiella sektorn i Sverige. De ansvarar för att övervaka kreditgivares och låneinstituts efterlevnad av konsumentkreditlagen. Du kan kontakta dem för att rapportera eventuella överträdelser eller för att få mer information om kreditgivarens skyldigheter.

Konsumentrådgivning finns på många kommunala kontor och kan erbjuda kostnadsfri rådgivning i konsumentrelaterade frågor, inklusive konsumentkreditlagen. De kan ge dig vägledning och svara på dina frågor om kreditavtal och dina rättigheter som konsument.

Juridisk rådgivning. Om du behöver mer specifik och detaljerad juridisk rådgivning kan det vara en god idé att kontakta en jurist som är specialiserad på konsumenträtt eller konsumentkreditlagen. En jurist kan ge dig professionell hjälp och vägledning baserat på din specifika situation.
 

Fler lästips:

- Bra tips och råd för dig som funderar på att låna pengar

Låneförmedlare – Hjälper dig med ditt lån

Så ökar du din kreditvärdighet i bankens ögon

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så hittar du rätt bredband till sommarstugan

1 minuts läsning

Fast bredband till sommarstuga, fritidshus eller vinterbostad Lite beroende på var sommarbostaden eller fritidshuset ligger kan det finnas olika förutsättningar för att få fast bredband. Många områden har tidigare haft möjlighet till bredband vi...

Föregående artikel
Sälja bil privat - Tips på bra saker att tänka på
5 minuters läsning