Inteckning - när du tar lån för att köpa en fastighet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Inteckning - när du tar lån för att köpa en fastighet

Om du ska ta ett lån för att köpa en fastighet krävs en inteckning. Då får du ett pantbrev som bevis på att fastigheten står som säkerhet för lånet.

Vad är en inteckning?


Om du ska köpa en fastighet med hjälp av lånade pengar och vill ha den som säkerhet för lånet måste fastigheten intecknas. Ansökan skickas till Lantmäteriet och som ett bevis på inteckningen utfärdar myndigheten ett pantbrev.
 

Vad ska ansökan innehålla?


En ansökan om inteckning till Lantmäteriet ska innehålla:

  • Alla fastighetsbeteckningar som ansökan gäller
  • Fastighetsägarens personnummer
  • Inteckningsbelopp
  • Fastighetsägarens underskrift och namnförtydligande
  • Eventuella medgivanden eller andra handlingar som visar att medgivande inte behövs

Är du gift, sambo, skild eller om någon annan ansöker åt dig kan du behöva bifoga ytterligare handlingar.
 

Så mycket kostar en inteckning


Kostnaden för en inteckning är 2 procent av det intecknade beloppet samt en fast avgift på 375 kronor.

Om du exempelvis vill låna 1 000 000 kronor kostar inteckningen [0,02 * 1 000 000 kronor] + 375 kronor = 20 375 kronor. Avgiften kallas för stämpelskatt och betalas till Lantmäteriet.
 

Hur hänger inteckning och pantbrev ihop?


Ett pantbrev är ett dokument som bevisar att det finns en inteckning på en fastighet. När du tar ett lån för att köpa en fastighet, skapar banken ett pantbrev som visar att de har rätt till en säkerhet på fastigheten. Pantbrevet registreras sedan hos Lantmäteriet och blir en del av fastighetsregistret.

OBS! Det är viktigt att inteckningen sker skriftligen. Du kan antingen upprätta den själv eller använda den förtryckta blanketten som finns på Lantmäteriets hemsida. Oftast hjälper banken till med detta.

Det är även viktigt att förstå att pantbrevet inte är detsamma som inteckningen. Pantbrevet är bara ett bevis på att det finns en inteckning på fastigheten. När du har betalat tillbaka hela lånet, tar banken bort inteckningen från fastigheten och pantbrevet kan makuleras.
 

Inteckning och pantbrev används inte vid köp av bostadsrätt


Om du ska köpa bostadsrätt med lånade pengar behöver du inte ansöka om en inteckning. Det beror på att en bostadsrätt inte räknas som en fast egendom. Därför har de inga pantbrev knutna till sig på det sätt som fastigheter har.
 

Inteckning och bolån


Inteckning och bolån är alltså två centrala begrepp när det kommer till att finansiera en fastighet. Inteckning innebär att du belånar din fastighet för att kunna ta ett lån, medan ett bolån är själva lånet som du tar för att finansiera köpet av den.
 

Fler lästips för dig som ska köpa en fastighet


Här hittar du fem bra tips när du ska köpa hus och sju bra tips för dig som ska flytta till hus. Här kan du även läsa om hur du får ett lånelöfte, ett bolån samt mer om pantbrev och lagfart.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så fungerar det att köpa något på avbetalning

4 minuters läsning

Om avbetalning Avbetalning är en form av kreditköp som innebär att du köper en vara eller tjänst, men inte betalar hela beloppet på en gång. Istället betalar du av summan i delbetalningar över en bestämd tidsperiod. Detta kan vara ett alter...

Föregående artikel
Så fungerar sambolagen
4 minuters läsning