Så mycket lägger svenska hushåll på mat och annat

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Så mycket lägger svenska hushåll på mat och annat

Varje år räknar konsumentverket ut hur mycket pengar hushållen kan behöva lägga på mat och andra saker i genomsnitt varje månad. De gör prognoser utifrån ålder, kön och hushållets storlek och utgår ifrån vad som vanligtvis behövs för att leva ett bra vardagsliv, oberoende av hushållets inkomster.

Detta ingår i beräkningarna

I beräkning av hushållskostnader ingår bland annat mat, el, kläder, hygienartiklar, möbler, städartiklar, tv och telefon. Det som inte ingår är boende, resor till och från arbetet, semesterresor eller semesterboenden, tandvård och medicinkostnader.

Stora förändringar i år

Vanligtvis ser vi mindre förändringar i dessa uträkningar från år till år, men med tanke på allt som hände under 2022 som påverkade priserna på mat, drivmedel och el kraftigt, så ser vi större förändringar idag. Konsumentverket skriver att beräkningarna för 2022 gjordes innan tex inflationen tog fart vilket gör att prognosen för i år (2023) visar på stora skillnader från förra året.

Individuella matkostnader per månad

Enligt konsumentverkets beräkningar så har en person i åldern 31–60 år en kostnad för mat (all mat ätes hemma) på 3 420 kronor i månaden. 2022 låg kostnaden på 2 860 kronor.

Övriga individuella kostnader per månad (Kläder, fritid, personlig hygien mm)

Enligt konsumentverkets beräkningar så har en person i åldern 26-49 år övriga individuella kostnader på 2 250 kronor per månad. 2022 låg kostnaden på 1 970 kronor.

Hushållets gemensamma kostnader per månad i mellanstor stad (Försäkringar, medier, hushållsel mm)

Enligt Konsumentverkets beräkningar så ligger kostnaden för hushållets gemensamma kostnader på 3 650 kronor för en person. 2022 låg kostnaden på 3 150 kronor.

Totalt hamnar kostnaden på 9 320 kronor i månaden för vår exempelperson. En ökning från 7 980 kronor 2022. Till detta ska sedan bostadskostnader, elkostnader och transportkostnader läggas till.

Här hittar ni konsumentverkets beräkningar för din ålder och familjekonstellation: Beräknade hushållskostnader

Lästips:

Maten har blivit 20 procent dyrare

Boendekostnader - vad brukar ingå egentligen?

Elförbrukning – Få koll och sänk dina kostnader

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Allt du behöver veta om att jobba hemifrån

Klocka 1 minuts läsning

I takt med teknologins utveckling och förändringar på arbetsmarknaden efter pandemin, har möjligheten att jobba hemifrån blivit alltmer populär. Tidigare var det vanligt att man var tvungen att vara på kontoret men numera har många företag anp...

Föregående artikel
Den rörliga genomsnittsräntan på bolån steg för 16:e månaden i rad
Klocka 1 minuts läsning