Delbetalning - Så fungerar det att delbetala

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Delbetalning - Så fungerar det att delbetala

Delbetalning innebär att du delar upp din betalning av ett köp. Här kan du läsa om hur det fungerar samt fördelar och nackdelar som finns med att delbetala.

Vad är delbetalning?


När du näthandlar eller ska köpa dyrare kapitalvaror såsom en säng, diskmaskin eller dator är det vanligt att du får erbjudanden om att delbetala ditt köp.

Att delbetala innebär precis som det låter att du delar upp betalningen av en vara eller tjänst istället för att betala hela summan på en gång. Hur lång tid avbetalningen pågår varierar men vanligtvis mellan några månader upp till fem år.

När du har köpt något på delbetalning kommer du få en faktura varje månad med ett belopp du ska betala. På fakturan hittar du det lägsta beloppet du måste betala men du kan normalt välja att betala mer än så för att betala av din skuld snabbare om du vill.
 

Fördelar med att delbetala


Fördelen med delbetalning är att du kan köpa en vara eller tjänst som du verkligen behöver trots att du inte har pengarna för tillfället. Det kan exempelvis vara att du behöver köpa ett nytt kylskåp för att ditt gamla har gått sönder. Du betalar en mindre summa varje månad som kan vara lättare att hantera än en stor engångskostnad.
 

Nackdelar med att delbetala


Nackdelen med delbetalning är att du riskerar att köpa saker du egentligen inte har råd med och som du kanske inte behöver. Dessutom blir den totala kostnaden oftast dyrare i slutändan när du delbetalar eftersom du vanligtvis får betala räntor och avgifter i samband med delbetalningen. När du ansöker om delbetalning kan även din kreditvärdighet försämras vilket kan påverka dina möjligheter att ta lån i framtiden.
 

Räntefri delbetalning


I samband med ett köp kan du erbjudas att lägga upp en räntefri delbetalning. Det kan verka lockande men det är viktigt att du tar reda på vilka kostnader och övriga nackdelar som detta kan föra med sig för dig.

Även om delbetalningen kan vara räntefri så kan det vara så att du kommer att få betala uppläggnings- och aviavgifter. Skulle du missa att betala någon utav delbetalningarna är det också vanligt att det då uppkommer en ränta du måste betala - och denna kan vara mycket hög.
 

Skillnaden på delbetalning och privatlån


När du köper något på delbetalning tecknar du oftast ett avtal direkt med butiken och dess finansbolag. Tar du ett privatlån tecknar du ett avtal med en långivare för att kunna betala hela summan direkt för det du köper och sedan betalar du räntor och amorteringar till denne.

Att höja ditt bolån eller ta ett privatlån istället för att delbetala brukar vara det billigaste alternativet i slutändan då räntorna och avgifterna för delbetalning vanligen är högre. Det viktigaste är att du jämför och noga läser igenom villkoren innan du bestämmer dig.
 

Fler lästips:


Fördelar med att betala med kreditkort på nätet

Effektiv ränta – vad är det och hur fungerar det?

Räkna ut månadskostnad på lån – Så här gör du

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Spartips i tuffa tider – 19 tips

5 minuters läsning

1. Ha koll på din matbudget - en del varor har blivit mycket dyrare. Kan du hitta billigare alternativ kan du spara hundralappar varje månad. Här kan du ta hjälp av appar som matpriskollen eller e-reklamblad för att hitta de bästa erbjudanden där just du bor. ...

Föregående artikel
4 ekonomiska punkter att se över före nyår
4 minuters läsning