Räkna ut månadskostnad på lån – Så här gör du

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Räkna ut månadskostnad på lån – Så här gör du

Här får du som vill räkna ut månadskostnad på lån hjälp. Genom att känna till lånets storlek, amortering, ränta och eventuella avgifter tar du reda på månadskostnaden.

När du ska ta ett lån är det bra att ta reda på hur mycket du kommer att behöva betala i månaden. Innan du tar lånet ska det alltid framgå vad månadskostnaden och totalkostnaden kan bli, men det är ändå bra att kunna räkna ut månadskostnaden på ett lån själv – så har du full koll på vad du faktiskt betalar för.
 

Räkna ut månadskostnaden på ditt lån


I månadskostnaden för ditt lån ingår amortering, ränta och eventuella avgifter. Du betalar alltså av på beloppet som du lånat men betalar även en kostnad för att du har tagit lånet. 

Så här räknar du ut månadskostnaden för ditt lån:

Amortering per månad + ränta per månad + eventuella avgifter = din månadskostnad
 

Rak amortering vs annuitetslån


Amortering är den summa du betalar av på beloppet du har lånat. Du kan välja antingen rak amortering eller annuitetslån. Rak amortering innebär att du betalar samma amorteringsbelopp varje månad vilket betyder att räntan, och därmed även månadskostnaden, är högre i början av låneperioden.

Annuitetslån är den vanligaste typen av lån och innebär att månadskostnaden är densamma varje månad. I början betalar du mer ränta och mindre amortering och när skulden sjunker kommer du istället amortera mer och betala mindre i ränta.
 

Räkna ut månadskostnad för lån vid rak amortering


För att räkna ut månadskostnaden för ditt lån vid rak amortering börjar du med att dela lånebeloppet på antal betalningstillfällen. Lånar du 100 000 kronor med en avbetalningstid på 5 år kommer du betala av på detta 60 gånger.

100 000/60 = 1 666

Du kommer därmed amortera 1 666 kronor i månaden. Sen måste du lägga till ränta på denna månadskostnad. Har du en årsränta på 5 procent är totalkostnaden för ränta 5 000 kronor och du kommer betala 417 kronor i ränta varje månad.

5 000/12 = 417

Din månadskostnad kommer därmed att bli 2 083 kr + eventuella avgifter.
 

Räkna ut månadskostnad vid annuitetslån


Vid annuitetslån kommer månadskostnaden för ditt lån på 100 000 kronor se lite annorlunda ut. Du måste först och främst ta reda vad räntan kommer bli varje månad under dina 60 betalningstillfällen.

Månatlig räntesats = (Årsränta / 12 månader) / 100

(5,00 / 12 = 0,42) / 100 = 0,0042 

För att räkna ut kostnaden vid annuitetslån används nedanstående formel. Betalningstillfällen förkortas b och månadsräntan mr.

Månadskostnad = Lånebelopp x mr(1 + mr)^b / (1 + mr)^b – 1
100 000 x (5,40 / 285,91) = 100 000 x 0,01888 = 1 888 kronor / månad

Du kommer alltså att betala 1 888 kronor för amortering och ränta varje månad, plus eventuella avgifter. I början är det mer ränta och mindre amortering och mot slutet tvärtom.
 

Lästips för dig som funderar på att ta ett lån


- Låneförmedlare – Hjälper dig med ditt lån

- Så mycket får du låna i privatlån

- Så mycket kan du låna i bolån hos banken

- Annuitetslån – Allt du behöver veta

- Effektiv ränta – vad är det och hur fungerar det?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Tvist med försäkringsbolag – Så här gör du

1 minuts läsning

Känner du att du fått ett felaktigt beslut från ditt försäkringsbolag? Om ditt försäkringsbolag vägrar betala ut ersättning som du anser att du har rätt till kan du överklaga försäkringsbeslutet. Här berättar vi mer om h...

Föregående artikel
Bruttolön och nettolön - Allt du behöver veta
1 minuts läsning