Fördelar med att betala med kreditkort på nätet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Fördelar med att betala med kreditkort på nätet

Handla enkelt och smidigt online. Här kan du läsa mer om fördelarna med att betala med kreditkort på nätet och hur du gör det på ett tryggt och säkert sätt.

Att handla online har aldrig varit enklare. Oavsett om du ska boka en resa, handla mat eller vill beställa lite nya kläder finns allt endast ett klick bort. Att betala med kreditkort på nätet är ett säkert och smidigt sätt för dig att handla, dessutom kommer det med flertalet fördelar som du kanske inte tänkt på!
 

Handla säkert med kreditkort på nätet


Känner du dig orolig för hur säkert det är att betala med kreditkort på nätet? Det är faktiskt säkrare än vad du kanske tror. När du handlar med kreditkort online finns det idag ett flertal säkerhetsfunktioner såsom Verified by Visa, Mastercard Identity Check och 3D Secure där du måste godkänna köpet med ditt BankID. Dessutom har kortutgivarna andra funktioner på plats för att göra köp med kreditkort säkert för dig.

Skulle du ha oturen att råka ut för någon typ av kortbedrägeri utan att det är ditt fel tar ofta banken på sig ansvaret och en återbetalning sker till ditt konto.
 

Fördelar med att betala med kreditkort på nätet


1. Handla på kredit utan ränta


En fördel med kreditkort är att så länge du betalar hela kreditkortsfakturan i tid behöver du inte betala någon ränta. Att handla med kreditkort är dock något man ska vara lite försiktig med så man inte handlar för mer än vad man faktiskt har råd med. Det gäller även att ha koll på villkoren så du inte väljer ett kreditkort med dåliga villkor som till exempel skyhöga räntor.
 

2. Ta del av förmånliga rabatter och bonusar


Många kreditkort erbjuder rabatter och bonusar när du betalar online med kortet. Det kan exempelvis vara att du får extra förmånligt pris för flygbiljetter och hotellnätter eller får pengar tillbaka när du handlar hos vissa e-handlare.
 

3. Kostnadsfri reseförsäkring


Betalar du en resa på nätet med ett kreditkort ingår i princip alltid en kostnadsfri reseförsäkring. Den kan vara en stor trygghet när du ska ut och resa. Reseförsäkringen fungerar som ett komplement till reseskyddet i din hemförsäkring. Den inkluderar bland annat avbeställningsskydd och kan ge dig ersättning vid försenad ankomst eller om något händer med ditt bagage.
 

4. Få koll på din ekonomi


Har du ett kreditkort får du varje månad en faktura på föregående månads inköp. Med andra ord blir det lite enklare för dig att hålla koll på din ekonomi när du enkelt kan se exakt vad du har handlat. Du kan naturligtvis se dina inköp med ett vanligt kontokort också men eftersom pengarna dras automatiskt från ditt konto kanske du inte tänker på att logga in i din bank och kolla kontoutdraget varje månad.
 

5. Du kan ta del av leveransförsäkring


Genom vissa kreditkort kan du ta del av en så kallad leveransförsäkring som innebär att du får pengarna tillbaka om du beställt något på nätet och det blir fel med leveransen. Det kan exempelvis vara att din produkt är skadad eller helt enkelt inte levereras. Du får då en ersättning som motsvarar den kostnad du lagt ut för varan. Tänk dock på att alltid kontakta butiken först och främst för att se om ni kan hitta en lösning.
 

Så här betalar du med ditt kreditkort online


För att kunna betala med kreditkort på nätet måste du aktivera kortet för internetköp. Detta gör du vanligtvis via din internetbank eller i din bankapp. När detta är gjort kan du betala online genom att följa anvisningarna på hemsidan där du handlar.
 

Om något blivit fel när du gjort en betalning med kreditkort på nätet


Normalt är kreditkortsbolagen måna om sina kunder och sin kundnöjdhet. Därmed får du nästan alltid tillbaka dina pengar om något gått fel, som du inte är orsaken till, när du gjort en betalning med ett kreditkort på nätet.

Så här gör du:

  • Kontakta kreditgivaren och begär en så kallad chargeback, på svenska heter detta kreditkortsreklamation
  • Kredtigivaren gör en undersökning av vad som hänt. Detta kan ta upp till 90 dagar
  • Kreditgivaren kontaktar motpartens bank
  • Med största sannolikhet beviljas din chargeback och du får tillbaka pengarna
     

Jämför kreditkort på Compricer


Att hitta rätt bland alla kreditkort kan kännas som en övermäktig uppgift. Kreditkortsmarknaden är en snårig djungel men här på Compricer kan du snabbt och enkelt jämföra olika kreditkort för att hitta det som passar dig och dina behov! 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Detta innehåller regeringens budget 2023

2 minuters läsning

Den 8 november la den nya regeringen fram sin budget. En privatekonomiskt tunn budget enligt många. Så här skrev regeringen i sitt pressmeddelande: “Sverige befinner sig i utmanande ekonomisk miljö. Hög inflation och stigande räntor pressar hushåll o...

Föregående artikel
Dolda fel försäkring – Så fungerar det
5 minuters läsning