Borgenär - Så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Borgenär - Så fungerar det

Här går vi igenom vad en borgenär är, vem som kan vara det, vad det innebär att vara en samt vad skillnaderna är mellan borgenär, gäldenär och borgensman.

Vad är en borgenär?


En borgenär är den som lånar ut pengar till någon annan. Borgenär kallas ibland även för fordringsägare och är vanligen en bank eller ett kreditinstitut men det kan också vara ett vanligt företag eller en privatperson.


Vem kan vara borgenär?


Alla som lånar ut pengar, har sålt en vara eller utfört en tjänst i utbyte mot pengar blir automatiskt en borgenär tills pengarna är betalda. Om du som privatperson lånar ut pengar till någon du känner kommer du att vara borgenär eftersom du då har en fordran på den personen. Det vanligaste är dock att man pratar om företag när man pratar om borgenärer.

En bank eller långivare är alltid borgenärer när de lånar ut pengar till dig men som vi nämnde kan även företag vara borgenärer om du har köpt en vara eller tjänst på faktura. Anlitar du exempelvis en hantverkare för att renovera ditt kök är det företag du anlitar borgenär fram tills att du har betalat fakturan.
 

Hur länge är man borgenär?


Borgenär är man fram tills hela skulden är betald. Borgenären har alltid rätt att få tillbaka hela skulden som är utlånad. Hur och när borgenären ska få tillbaka skulden regleras vanligtvis av ett avtal eller ett skuldebrev där borgenären och den som blir skyldig pengar kommit överens om villkoren.
 

Skillnaderna mellan borgenär, gäldenär och borgensman


Borgenär, gäldenär och borgensman är tre begrepp som kan vara ganska lätta att blanda ihop men det är stora skillnader på vad de faktiskt innebär. En borgenär är som tidigare nämnt den som har en fordran på någon. En gäldenär är den som är skyldig pengar till borgenären. Tar du ett lån hos en bank är det med andra ord du som är gäldenären.

En borgensman däremot är en person som förbinder sig att betala ett lån om inte gäldenären själv klarar av att göra det. Det är vanligt att en borgenär kräver att det ska finnas en borgensman om en gäldenär vill ta ett lån men inte har tillräckligt hög kreditvärdighet. En borgensman är en extra säkerhet för borgenären och riskerna med att bevilja lånet minskar.
 

Enkel borgen och proprieborgen


Det finns två olika typer av borgen som en borgenär kan kräva. Det första kallas för enkel borgen och innebär att en borgensman blir betalningsskyldig om gäldenären inte kan betala tillbaka skulden och inte har några tillgångar som det går att göra utmätning på.

Proprieborgen innebär att gäldenären och borgensmannen har lika ansvar för lånet och borgenären kan kräva båda på skulden inklusive räntor och andra kostnader. Detta är den vanligaste typen av borgen.
 

Lästips


Så mycket får du låna i privatlån

Låneförmedlare – Hjälper dig med ditt lån

Medlåntagare bolån – Allt du behöver veta

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Skuldsanering – Så fungerar det

3 minuters läsning

Har du hamnat i en ekonomisk knipa som du inte ser någon överskådlig lösning på? Då kanske skuldsanering kan vara en väg ut för dig. Här kan du läsa mer om skuldsanering och vilka fördelar och nackdelar som finns med.   Vad ...

Föregående artikel
Hur spara till barnbarn?
4 minuters läsning