Lösöre - Vad det är och bra saker att tänka på

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
Lösöre - Vad det är och bra saker att tänka på

Lösöre är fysiska saker du har i ditt hem såsom möbler, elektronik, kläder och konst med mera. Här kan du läsa mer om lösöre och varför det är bra att känna till.

Vad är lösöre?


Lösöre är fysiska och lätt flyttbara saker du har i ditt hem såsom möbler, elektronik, kläder och konst med mera. Normalt räknas inte saker som sitter fast i väggar och fasad som lösöre. Pengar, värdepapper och olika slags rättigheter räknas heller inte som lösöre.

En bra utgångspunkt kan vara att saker som är lätt flyttbara = lösöre. Kyl, frys, ugn eller en tung värmepanna räknas inte som lösöre.

Har du något som du är osäker på om det ska räknas som lösöre eller inte är det alltid bra att kontakta ditt försäkringsbolag för att få deras bedömning. Du kan även ändra värdet i din försäkring i efterhand vilket dessutom är bra att göra med jämna mellanrum. Kanske har du köpt eller fått något som är extra värdefullt eller så har du sålt något som gör att ditt lösöre numer är mindre.

Lösöret behöver du ange när du ska teckna en hemförsäkring, villaförsäkring eller fritidshusförsäkring.
 

Skillnaden mellan lösöre och lös egendom


Det kan vara lätt att tro att lösöre och lös egendom är samma sak men det finns en viktig skillnad:

Lös egendom omfattar allt som ingår i begreppet lösöre samt pengar, värdepapper och rättigheter av olika slag.
 

Därför är det viktigt att veta värdet på ditt lösöre


När du ska teckna en hemförsäkring behöver du ange ett schablonvärde för ditt lösöre. Uppger du ett för lågt försäkringsbelopp är du underförsäkrad vilket kan innebära att du kan få en lägre ersättning om oturen är framme.

Låt säga att du anger att ditt lösöre är värt 100 000 kronor medan det i själva verket är värt 200 000 kronor. Skulle du sedan bli av med hela ditt lösöre av någon anledning, och begära ersättning från försäkringsbolaget, kan de vilja ersätta dig för 100 000 kronor trots att ditt egentliga värde är mycket högre.
 

Försäkringsbelopp


Ett försäkringsbelopp är den högsta ersättning du kan få för alla dina saker vid en skada. Hos en del försäkringsbolag väljer du ett fast försäkringsbelopp medan du hos andra kan välja ett försäkringsbelopp utifrån vad du själv uppskattar att ditt lösöre är värt.
 

Räkna ut värdet på ditt lösöre


När du ska räkna ut värdet på ditt lösöre behöver du ta hänsyn till marknadsvärdet. Det är den summa du skulle få om du exempelvis skulle ha sålt dina saker idag. Du kommer med andra ord inte få den summa som du köpte saken för i ersättning. Försäkringsbolagen använder sig av schablonvärden för att räkna ut värdet på ditt lösöre. I dina försäkringsvillkor hittar du värderingstabeller där du kan se aktuellt schablonvärde för många föremål efter åldersavdrag.

För att räkna ut värdet på ditt lösöre kan du göra en lista över dina saker och skriva ner på ett ungefär vad marknadsvärdet är idag. Summera sedan detta så får du på ett ungefär fram vad du bör ha för försäkringsbelopp.
 

Fyra tips som hjälper dig hålla koll på ditt lösöre


1. Ta bilder eller filma. Om oturen är framme kan det vara svårt att i efterhand komma ihåg exakt vad du hade för saker. Var proaktiv och ta bilder på viktiga föremål eller filma i dina rum och utrymmen.

2. Spara förteckning och bilder digitalt. Spara förteckningen över ditt lösöre och bilder/filmer digitalt eller på en annan plats än ditt hem. Om det exempelvis skulle börja brinna riskerar bevisen annars att förstöras.

3. Spara alla kvitton. När du gör ett inköp är det alltid en god idé att spara kvittot då du kan behöva detta som bevis vid ett försäkringsärende. Spara alla kvitton på en och samma plats så har du alltid full koll var de är när du väl behöver dem.

4. Kolla över ditt försäkringsbelopp med jämna mellanrum. Värdet av ditt lösöre förändras med tiden. Dina saker sjunker i värde på grund av åldersavdrag men du kan även köpa nya saker som gör att värdet av ditt lösöre ökar. Se därför över din försäkring med jämna mellanrum så att du alltid är rätt försäkrad.
 

Hitta en bra försäkring till ett bra pris


Ska du teckna en ny försäkring eller vill du se om du kan spara pengar på att hitta en billigare försäkring än den du har? Vi är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och hjälper dig gärna helt kostnadsfritt.

Välj försäkring:

Hemförsäkring

Villaförsäkring

Fritidshusförsäkring

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hur spara till barnbarn?

4 minuters läsning

FRÅGA: Hej Jag sparar 300 kr i månaden till mitt barnbarn som idag är 7 år. Jag tänker att hon ska få pengarna när hon är 20 år. Idag finns det cirka 4000 på kontot som sparas i en AMF fond. Var är det bäst placera pengarna? Jag sp...

Föregående artikel
1 november: räntan på skattekontot höjs!
1 minuts läsning