Giltiga svenska sedlar och mynt - 2024

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Giltiga svenska sedlar och mynt - 2024

I Sverige har vi flertalet olika valörer i både mynt och sedlar. Läs mer här om vilka mynt och sedlar som är giltiga som betalningsmedel i landet just nu.

I Sverige är svenska kronor (SEK) den officiella valutan och Riksbanken är den institution som ansvarar för att utfärda och hantera alla sedlar och mynt i landet. Vi har ett antal olika valörer - från 1 krona i mynt till 1 000 kronor i sedel.

I denna artikel tittar vi närmare på vilka sedlar och mynt som är giltiga i Sverige, när de infördes och hur de ser ut.
 

Svenska sedlar


Sveriges Riksbank införde de nuvarande sedlarna gradvis från år 2015 till 2017. Designen på sedlarna har gjorts med hänsyn till både estetik och säkerhet. Varje sedel har ett unikt tema som reflekterar någon del av Sveriges kultur och historia.

För närvarande finns det sex olika sedlar i omlopp i Sverige, med följande valörer:

20 kronor – Tjugokronorssedeln med den svenska författaren Selma Lagerlöf som motiv infördes först 1992 och sedan med en uppdatering 1997. Den var giltig fram till den 30 juni 2016. Den 1 oktober 2015 började man istället använda den nya tjugokronorssedeln med barnboksförfattaren Astrid Lindgren som motiv. (se bild)

50 kronor – Femtiokronorssedeln kom 1874 och har funnits i flertalet versioner med bland annat Gustav III och Jenny Lind på. Sedan 1 oktober 2015 är det Evert Taube, den svenske vissångaren, på framsidan och Bohuslän på baksidan av den gul/orange sedeln. (se bild)

100 kronor – Hundrakronorssedeln kom 1898 och även denna har funnits i flera versioner med bland annat Gustav II Adolf och Carl von Linné som motiv. Numera är det filmstjärnan Greta Garbo som du kan se på hundralappen. (se bild)

200 kronor – Tvåhundrakronorssedeln kom den 1 oktober 2015. Den har en grön färgton med motivet av Ingmar Bergman på ena sidan och Gotland på andra sidan. (se bild)

500 kronor – Femhundrakronorssedeln introducerades första gången 1986, då med Karl XI som motiv. 1 oktober 2015 kom den nya varianten med operasångerskan Birgit Nilsson som porträtt. (se bild)

1 000 kronor – Tusenkronorssedeln kom 1894 och har sedan dess funnits i sex olika varianter. Sedan den 1 oktober 2015 är det Dag Hammarskjöld, före detta generalsekreterare åt FN, som pryder den svenska sedeln. (se bild)

Alla de svenska sedlarna är utformade med olika säkerhetsfunktioner för att förhindra förfalskningar. Bland annat innehåller sedlarna säkerhetstråd, tryckt vattenmärke, färgskiftande tryck och ett unikt hologramfolie.
 

Svenska mynt


De svenska mynten har funnits i olika valörer sedan Sveriges Riksbank grundades 1668. De flesta av de nuvarande mynten infördes 1991 och var utformade med nya motiv och större storlekar än tidigare mynt.

Sedan 2016 har Riksbanken även börjat ersätta äldre mynt med nya, mer hållbara varianter. De nya mynten är också utformade med ökad säkerhet, genom användning av unika designelement, präglade kanter och speciell ytbehandling. Det är fortfarande vår kung Carl Gustaf XVI som är motiv på alla nya mynt.

För närvarande finns det fyra giltiga svenska mynt:

1-krona – Den svenska enkronan kom år 1875 och var till en början silverfärgad. Numera är den kopparfärgad. (se bild)

2-krona – Det svenska myntet tvåkronan fanns under åren 1876-1971. 2016 återlanserades det och har designats av Ernst Nordin. (se bild)

5-krona – Femkronan kom 1873 och har funnits i flera upplagor sedan dess. Nu är myntet kopparfärgat och består av koppar, aluminium, zink och tenn. (se bild)

10-krona – De tiokronorsmynt som är giltiga i Sverige är de som präglats från 1991 fram till idag. Förutom kungens porträtt hittar du även kungens valspråk “För Sverige i tiden” på myntet. (se bild)
 

Har du ogiltiga sedlar eller mynt hemma?


Bankerna tar inte längre emot gamla sedlar och mynt men på Riksbanken kan du fortfarande växla in sedlar oavsett hur gamla de är. Riksbanken tar då en avgift på 200 kronor som dras av från totalbeloppet. Gamla mynt går inte längre att lösa in, men har du riktigt gamla mynt kan du få dem värderade. Mynten kan ha ett visst metallvärde så har du tur kan du tjäna några kronor på dem.
 

Lästips:

Sätta in kontanter – Så gör du på bästa sätt

Valutaväxling – Så växlar du pengar

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

När betalas pensionen ut? - Här är datumen 2024

1 minuts läsning

Din pension består av flera olika delar: allmän pension, tjänstepension och eget privat pensionssparande. När pensionen betalas ut beror på vilken del av din pension det gäller. Här kan du läsa mer om vid vilken ålder pensionen börjar betalas u...

Föregående artikel
Barnbidrag 2024 - så fungerar det (guide)
1 minuts läsning